Disfuncționalitățile pieței de tranzacționare a electricității au fost aduse în discuție pentru a explica creşterile de prețuri din piața pentru ziua următoare a OPCOM (PZU). Ministrul Energiei a indicat către cota anormal de mare pe care PZU o acoperă din totalul tranzacțiilor din piață. „Este pentru prima dată când într-o piață secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacționată pe PZU. Am înțeles că de acolo provine problema”, a spus Toma Petcu, vineri, într-o conferință de presă.
O analiză a datelor puse la dispoziție de OPCOM ne arată că:
- În ultimii zece ani, ponderea PZU în totalul tranzacțiilor cu electricitate pe piața centralizată a crescut constant, de la 7,88% (2006), la 47,01% (2016). În acelaşi interval, preţurile medii pe PZU au fluctuat în apropiere de 150 de lei pe MWh, cu maxime de 188 de lei, în 2008, şi de peste 200 de lei, în 2011 şi 2012.
- La nivel lunar, cea mai ridicată cotă de piață pentru PZU a fost înregistrată în aprilie 2017 – 52,58%. Ultima lună pentru care avem date indică o cotă de 39,34% pentru PZU, cea mai mică din octombrie 2015.
- În ultimele 18 luni, PZU a avut de 11 ori o cotă de piață de peste 45%. Putem trage concluzia că această cotă „anormal de mare” este situația normală pe piața de electricitate din România, la momentul de dezvoltare actual!
- Lunile cu cotele cele mai mari pentru PZU nu sunt și cele cu prețurile maxime înregistrate pe segmentul spot, în ultimele 18 luni. Aceasta sugerează că ponderea mare a PZU nu este singurul element și probabil nu este cel decisiv în atingerea unor prețuri mari și în creștere pe piaţa pentru ziua următoare.
- În 30 de luni (ian. 2015 – iun.2017) corelația dintre prețurile maxime pe PZU și ponderile maxime ale PZU este extrem de scăzută (doar două ocurenţe). O corelație cu mult mai puternică este cea dintre prețurile mari pe PZU și sezonalitatea cererii: cele mai ridicate 5 prețuri medii la nivel lunar din fiecare an s-au înregistrat iarna sau vara. Cu una sau două excepții în fiecare an, cotele de piață lunare ale PZU au atins nivelurile maxime în luni diferite.
Cu toate acestea, experții și decidenții continuă să identifice ponderea mare a PZU ca unul dintre țapii ispășitori pentru prețurile mari la electricitate. De altfel, fenomenul este (re)cunoscut de multă vreme, iar în ianuarie 2017 Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) enumera explicit motivele pentru care apar distorsiuni din tranzacțiile cu electricitate şi sumariza: piața angro este insuficient de flexibilă. „Din punctul nostru de vedere, piața en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piață concurențială, solidă”, spunea Ion Lungu, președintele AFEER. „În același timp, pe piața angro de energie toate produsele care se tranzacționează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piața spot (PZU) și pe piața de echilibrare (PE), două piețe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacționare în ultima perioadă.”
Interesul traderilor și furnizorilor pentru PZU este întreţinut, deci, de lipsa de flexibilitate a pieței angro. Pe termen scurt, AFEER solicita încă din ianuarie „reintroducerea urgentă a contractelor flexibile pe PCCB-LE”, care urma „să conducă imediat la o optimizare vizibilă a pieței angro”. De asemenea, furnizorii au propus:
- reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, care va rezolva și problema flexibilității. ANRE pare deschis la această idee, doar că este nevoie de o inițiativă legislativă, dificil de susținut politic în fața unui public încă traumatizat de perioada „băieților deștepți”.
- reevaluarea sistemului de garanții bancare necesare tranzacționării, cu scopul păstrării și întăririi disciplinei în tranzacționare. Păstrând confidențialitatea trebuie identificată o soluție de garantare a bunei execuții care să asigure piața că nu pot exista jucători cu poziții deschise ce depășesc capacitatea lor financiară.
- reevaluarea contractelor din PCSU, care să conțină în mod clar condițiile de tranzacționare și de penalizări. Pe 8 iunie, ANRE a suspendat organizarea sesiunilor de licitații simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal, tocmai pentru revizuirea condițiilor de tranzacționare. Unul dintre efecte a fost că furnizorii de ultimă instanță (Electrica, ENEL, CEZ, E.ON) au ajuns să achiziționeze energie electrică inclusiv de pe PZU, într-o pondere pe care nu o cunoaștem, dar care poate să fi contribuit la creșterea prețurilor în piața spot. Ministrul Toma Petcu a anunțat că ANRE va relua licitațiile pe PCSU de la 10 august, dată de la care este posibil ca volumul cererii pe PZU să se reducă. Update Luni, ANRE a anunţat într-un comunicat că reluarea sesiunilor de licitație și pregătirea licitației PCSU pentru achiziția de către FUI a energiei necesare clienților beneficiari va demara în data de 11 august 2017, iar licitația va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trimestrului IV din 2017 să înceapă la 1 octombrie 2017.
Creșterile de prețuri la electricitate pe piața pentru ziua următoare a OPCOM sunt provocate de un număr considerabil de factori. Unul este conjunctura meteorologică și impactul asupra cererii; iarna, frigul extrem contribuie la creșterea cererii de electricitate pentru încălzire – vara, canicula provoacă de asemenea o creștere a cererii pentru climatizare. Alți factori sunt exportul de electricitate sau practicile comerciale și politicile de producție ale marilor companii de generare (CE Oltenia, Hidroelectrica), aportul sectorului nuclear și cel al sectorului pe hidrocarburi, influențate de avarii tehnice sau de întreruperi programate pentru operațiuni de întreținere, precum și contribuția meteo-dependentă a capacităților care funcționează pe bază de vânt sau soare. La rândul lor, producătorii din regenerabile arată cu degetul spre cadrul de funcționare: „Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă prețul, ei de fapt pun presiune pe preț, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare.” Martin Moise, vicepreședintele Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (link).
Săptămâna începe cu preţuri în scădere pe PZU
Ponderea PZU în totalul tranzacțiilor este mult prea ridicată pentru a da un semnal corect de piață și pentru a oferi un reper de preţ pentru deciziile celor direct implicați (producători, traderi, furnizori și consumatori, reglementatori sau analiști). Inclusiv din această perspectivă, interesul manifestat faţă de maximele atinse pe acest segment pare disproporționat. De exemplu, prețul mediu pe PZU pentru 8 august a coborât la 233,92 de lei pe MWh, de la 333,57 de lei pe MWh, pe 7 august, iar maximele au variat în același sens: 287,80 de lei pe MWh pentru 8 august, față de 482,94 de lei pe MWh, în 7 august.
Se impun cu siguranță măsuri pentru flexibilizarea pieței angro, ceea ce ar îmbunătăți funcționarea pieței de electricitate. Totuși, concentrarea strict pe ponderea PZU în totalul tranzacțiilor cu electricitate riscă să nu rezolve chestiunea prețurilor în creștere. Este nevoie de o analiză mai extinsă asupra elementelor care influențează prețurile la electricitate – o banalitate, admit! Și închei cu un secret cunoscut de toată lumea: structura mix-ului de generare, aplatizarea curbei de sarcină și asigurarea rezervelor de echilibrare trebuie să fie zonele de interes și de acțiune principale pentru securitate energetică, dar şi pentru şansa unor creşteri de preţuri suportabile. (Vezi şi Prețurile la electricitate cresc, să ne învățăm cu asta!)
Pingback: Prețurile maxime pe PZU arată lipsa de flexibilitate din sistem