Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica a ales Doicești pentru primul SMR din România

Nuclearelectrica a ales Doicești pentru primul SMR din România

24 mai 2022
Electricitate
energynomics

Terenul fostei termocentrale de la Doicești este cel mai bun amplasament pentru primul reactor modular american de mici dimensiuni (SMR) din România, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite soluții pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

De la cărbune, la nuclear și fotovoltaic

Fosta termocentrală de la Doicești “a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica. „Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională. Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980”, a declarat ministrul Popescu.

„Ne uităm la același amplasament pentru a instala și capacități fotovoltaice suplimentare, în paralel cu cele nucleare”, a mai anunțat Cosmin Ghiță, vorbind despre modularitatea reactorului NuScale și despre faptul că acesta poate fi pornit și oprit cu ușurință, ceea ce permite mai multă flexibilitate în operare decât în cazul reactoarele tradiționale. “Considerăm că aceasta este o oportunitate care ne permite să instalăm capacități semnificative de generare din surse regenerabile în același loc. În total, ne gândim la un total de aproximativ 600 MW în capacități instalate, dar aceasta va trebui să fie confirmată de studii ulterioare”, a explicat el.

România, alături de partenerul american NuScale, ar vrea să finalizeze construcția primului SMR comercial în 2027-2028, aproape de data când Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă cu o putere instalată de 700 MWh va fi oprită pentru lucrări de reabilitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *