Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica a fost inclusă în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente

Nuclearelectrica a fost inclusă în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente

22 septembrie 2020
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica a devenit prima companie românească de stat inclusă în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente. Pentru prima dată în istorie, piața de capital din România este inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în acești indici – noi fonduri de investiții care gestionează miliarde de euro vor putea investi în companiile listate la Bursa de Valori București (BVB), ceea ce era imposibil anterior din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră.

Decizia de promovare a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare și va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri în următorii ani.

„Nuclearelectrica este o companie care își dorește în primul rând stabilitate și pe baza acestei stabilități o creștere graduală”, afirmă Cosmin Ghiță, directorul general al SNN. “Este premisa de la care am pornit în 2017 și pe care am construit constant pentru a poziționa compania cât mai avantajos, pentru a aduce valoare adăugată și câștiguri acționarilor și investitorilor noștri. Suntem responsabili pentru binele companiei și, în egală măsură, pentru binele investitorilor noștri. Rezultatele financiare, strategiile pe termen lung, perfect contextualizate mediului european și internațional de creștere sustenabilă, corelate cu proiectele de investiții sunt elocvente pentru SNN peste 10, 20, 30 de ani: o companie puternică, capabilă să reziste dinamicii externe, și am văzut deja ce înseamnă dinamica subită”.

Alături de Nuclearelectrica, Banca Transilvania – cea mai tranzacționată companie de la BVB – a îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicați Piețelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell. Contribuția celor două companii a fost decisivă pentru upgrade-ul întregii piețe deoarece promovarea a ținut cont de prezența companiilor în indicii All-Cap (care include companiile cu o capitalizare mare, medie și mică, excluzând sectorul micro).

Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieței este TeraPlast. În consecință, începând cu 21 septembrie, TeraPlast devine prima companie românească inclusă în indicele FTSE Global Micro-Cap. Sectorul micro nu este luat în calcul de furnizorul global de indici în decizia privind upgrade-ul de țară, însă includerea companiilor românești în acești indici poate contribui nu doar la vizibilitate, ci și la atragerea de capital din partea administratorilor de fonduri.

Consolidarea statutului de piață emergentă

„România are o nouă autostradă care ne conectează cu întreaga lume, nu doar cu Europa”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București. “Ca urmare a promovării la statutul de Piață Emergentă, autostrada reprezentată de piața de capital facilitează circulația fluxurilor de bani oriunde în lume. Continuarea procesului de listare asigură valorificarea oportunităților și deschide calea spre accesul la capital într-un mod rapid și eficient.” La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a declarat că sunt mai multe companii candidate care pot îndeplini criteriul de lichiditate. “Consolidarea acestui nou stat pe care l-am câștigat se poate realiza doar prin creșterea numărului de companii românești prezente în indicii Piețelor Emergente, iar acest lucru înseamnă că vom avea companii românești mai valoroase și mai puternice, ceea ce va contribui la dezvoltarea economiei românești.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *