Nuclearelectrica anunță avansarea Proiectului Retehnologizării Unității 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin, şi Autoritatea de Proiectare a Unității 1 şi OEM (Producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului, potrivit unui comunicat al companiei.
În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit “retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria şi Fideri – ICCTCF).
De asemenea, Candu Energy va oferi şi servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului şi elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire sau modificare.
Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urmă unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.
Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), realizat în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), în 2020, cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este de 69 USD/MWh, conform aceluiaşi raport.
“Suntem mândri să semnăm primul contract cu Candu Energy, care avansează Proiectul Retehnologizării Unității 1 de la CNE Cernavodă. România are nevoie de capacități nucleare de producere de energie curată, stabilă şi accesibilă, ca soluție pentru atingerea securității energetice şi protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curată la standarde de excelență, iar Retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 ani de energie în bandă”, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
În acelaşi timp, având în vedere complexitatea şi importanța strategică a proiectului, compania a angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului şi care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada, care au trecut deja prin experiența retehnologizării unităților nucleare.
“CNE Cernavodă are peste 25 de ani de expertiză în operare nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță. Avem un personal înalt calificat, iar proiectul retehnologizării Unității 1 valorifică această expertiză. Retehnologizarea unei unități nucleare este un proces foarte complex, similar construcției de noi unități nucleare, proiect pentru care echipa de retehnologizare a CNE Cernavodă este pregătită. Suntem încântați să demarăm colaborarea pentru acest proiect strategic cu Candu Energy”, a declarat Sorin Ghelbereu, director Proiecte Strategice, CNE Cernavodă.