În urma deciziei Fondului Proprietatea (FP) de a se opune ”vehement” reînnoirii mandatului Consiliului de Administrație al Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN), precum și a acuzelor privind lipsa de rezultate, SNN susține că reînnoirea mandatelor managementului are loc în condiții legale, iar rezultatele sunt cauzate de evoluția pieței.
Propunerea de reînnoire a mandatelor managementului a fost efectuată ” cu respectarea prevederilor legale”, iar FP efectuează ”diseminarea de informaţii în spaţiul public, care conduc la formarea unei percepţii negative asupra emitentului”, susțin oficialii SNN.
Totodată, construcția reactoarelor 3 și 4 este ”sănătoasă”și cu ” beneficii pe termen lung”, spune SNN.
”Singură propunere adresată de FP a fost în mod constant aceeaşi, respectiv cea a renunţării la Proiectul Unităţilor 3 și 4.”
SNN a refuzat să întocmească un raport, la cererea FP, privind cheltuielile de până acum cu proiectul reactoarelor 3 și 4. Conform Ministerului Energiei, statul român ar fi cheltuit deja, (n.r. înainte și după 1990) circa 1 miliard de dolari SUA cu acest proiect.
„Presiunea publică din partea unui acţionar minoritar în vederea orientării strategiei de business cu precădere către rezultatele pe termen scurt, fără preocupări pentru obiectivele pe termen lung sau norme de control cum ar fi cerinţele de securitate nucleară nu sunt compatibile cu niciun emitent”, mai spun reprezentanții SNN.
”FP a susţinut public în mod repetat că este interesat de maximizarea câştigului acţionarilor SNN şi că, pornind de la această premiza, se opune vehement oricărui proiect pe termen lung al companiei, cu precădere proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă întrucât acesta ar diminua câştigurile acţionarilor.”
Greg Konieczny, CEO al FTIML și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a acuzat într-un comunciat SNN că valoarea de piață a Nuclearelectrica a scăzut, generând pierderi de peste 2 miliarde de lei acționarilor, de la listarea sa, din septembrie 2013.
”Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât și valoarea sa de piață sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu”, a spus Konieczny.
“După numeroase întâlniri și discuții cu membrii executivi ai Consiliului pe parcursul ultimilor trei ani, credem că actualul Consiliul de Administrație și actualul director general al Nuclearelectrica nu au acționat în interesul acționarilor”, a adăugat Konieczny.
În replică, SNN susține că ”este un producător de energie, cu o capacitate de producţie constantă, limitată la circa 1.400 de MWh putere instalată prin caracteristicile tehnice ale celor două unităţi nucleare aflate în operare; aşadar producţia nu poate fi crescută pentru a compensa scăderea majoră a preţului energiei electrice în perioada 2013-2016 (prezent).”
”SNN lucrează deja la cel mai înalt standard de excelenţă nucleară care implică şi un factor de capacitate peste media din industria nucleară care situează cele două unităţi printre primele locuri în lume, aşadar creşterea producţiei nete rezultate din operarea celor două unităţi nu este posibilă”, au mai spus oficialii SNN, care au explicat că prețurile pieței au scăzut constant.
O altă acuză a FP este că profitabilitatea companiei a scăzut dramatic în perioada mandatului actualului Consiliu: între 2013 și 2015 profitul net a scăzut cu 65%, în timp ce remunerațiile totale ale membrilor conducerii executive și non-executive au crescut cu 46% în aceeași perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.
SNN consideră însă că evaluarea corectă a rezultatelor companiei se poate face doar analizând cu atenţie contextul de piaţă, veniturile, aşadar profitul, care provine majoritar din vânzările de energie.
”Suntem convinşi că un acţionar al SNN cum este FP cunoaşte foarte bine aceste aspecte de piaţă sau le poate verifică prin analize solicitate unor specialişti în piaţă de energie. În acest context, SNN consideră că pentru maximizarea eforturilor managementului companiei de corectare a pieţei şi implicit de creştere a companiei era nevoie de o poziţionare similară a FP, având în vedere cauza susţinută constant: maximizarea câştigului acţionarilor.
”Contextul de piaţă caracterizat în principal prin scăderea masivă a preţurilor la energie impactează semnificativ rezultatul financiar în mod negativ, cea mai mare parte a veniturilor SNN provenind din vânzarea de energie electrică.
”SNN a elaborat strategii de vânzare adaptate noului context de piaţă… însă nu suficiente pentru a compensa diferenţele uriaşe de preţ între 2012 şi 2016,” au mai spus oficialii SNN.
SNN spune totodată că nu există o creştere a valorii totale a remuneraţiilor membrilor Consiliului de Administraţie şi conducerii executiv în anii 2014 şi 2015 comparativ cu anul 2013, diferenţa valorică percepută rezultând pur şi simplu din faptul că în anul 2013 au fost exercitate doar 8 luni de mandat faţă de 12 luni în anii următori.
Totodată, SNN a efectuat reducerea cheltuielilor, însă nu până la un nivel care să pună în pericol securitatea nucleară.