Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica și agonia captivității sale pe piața reglementată

Nuclearelectrica și agonia captivității sale pe piața reglementată

27 ianuarie 2014
Electricitate
energynomics

###author###

Reducerea cantităţilor reglementate este avantajoasă pentru Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) pentru că astfel se disponibilizează o cantitate de energie din producţia CNE Cernavodă care se poate vinde pe piaţă concurenţială, a declarat, în exclusivitate pentru energynomics.ro, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Lulache susține că strategia de vânzări va fi adaptată “în încercarea de a absorbi efectele atât ale consumului în scădere, cât și ale prețurilor de pe piața concurențială”.

După ce ANRE a decis ca gospodăriile să fie alimentate în acest an în regim reglementat doar din energia produsă de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, ies acum la iveală o sumedenie de elemente care își vor pune amprenta considerabil pe performanțele ce vor fi înregistrate de cele două companii deținute de stat la finalul lui 2014. Să vedem cum stau lucrurile la Nuclearelectrica.

În 2013, compania care operează singura centrală nuclear-electrică din România a vândut pe piaţă reglementată 5.308.173 MWh, adică 49,7% din producţia totală, la un preţ reglementat de 142,00 lei/MWh. În baza Deciziei ANRE, Nuclearelectrica are obligația să vândă pe piața reglementată în 2014 o cantitate de 3.742.440 MWh, adică în jur de 35,5% din producția totală programată pentru acest an.

Daniela1Pe piața concurențială, lucrurile nu stau deloc rău pentru compania deținută majoritar de statul român. Într-un raport remis Bursei de Valori București (BVB) pe 7 ianuarie 2014, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache (foto), spune că “până în prezent (07.01.2014), Nuclearelectrica a încheiat un număr de 38 de contracte de vânzare a energiei electrice pe piața concurențială care implică livrarea unei cantități de 2.915.644 MWh în anul 2014, la un preț mediu ponderat de 173.68 lei/MWh (prețul include tariful de transport TG de 10.02 lei/MWh).”

Reducerea cantității de energie din reglementat a adus profit

Pe 23 ianuarie 2013 Nuclearelectrica a anunțat că a vândut pe bursa Opcom 213.800 MWh pentru 36,62 milioane de lei (peste 8 milioane de euro), la un preţ cu 1,3% mai mare faţă de cel cerut. Prețul de pornire al fiecărei licitații a fost de 169 lei/MWh și prețurile de vânzare au variat între 169,5 lei/MWh şi 173,5 lei/MWh.În noiembrie 2013 era clar că micșorarea cantității de energie vândută de Nuclearelectrica pentru piața reglementată aduce beneficii firmei.

Astfel, la încheierea a trei trimestre din 2013, producătorul de energie înregistrase o creștere cu 19% a cifrei de afaceri, până la aproape 1,43 miliarde de lei (323,3 milioane de euro) și un profit net de peste 330 milioane de lei (75,1 milioane euro), un salt important ținând cont că în 2012 înregistrase pierderi.

Care a fost motivul îmbunățirii performanței financiare? E un algoritm simplu: mai multă energie produsă și vândută decât în 2012, mai puțină energie vândută pe segmentul reglementat și pentru energia livrată în regim reglementat, o majorare de preț de 15% față de prețul practicat în 2012.

Continuă reducerea cantității vândute reglementat de Nuclearelectrica

Daniela Lulache a declarat pentru energynomics.ro că Nuclearelectrica a fost informată din timp de intenţiile ANRE privind reducerea cantităţii de energie ce urmează să fie vândută pe segmentul reglementat de la 50% din producţie în 2013 la sub 40% în 2014 și planul de afaceri a fost creat în consecință.

La momentul primirii răspunsurilor, centrala nuclear-electrică avea deja contractată pe piaţă concurenţială 44% din cantitatea disponibilă pentru vânzare pe această piaţă. Reducerea activității de pe reglementat este o veste bună pentru companie, deși există și câteva provocări care pot reduce impactul său pozitiv.

“Pentru SNN (Nuclearelectrica – n.r.) este avantajoasă reducerea cantităţilor reglementate pentru că astfel se disponibilizează o cantitate de energie din producţia CNE Cernavodă care se poate vinde pe piaţă concurenţială. Deşi impactul pozitiv al reducerii cantităţii vândute pe piaţa reglementată scade considerabil din cauza reducerii consumului şi a scăderii preţului pe piaţa concurenţială precum și a preţului reglementat recunoscut de ANRE”, a precizat Daniela Lulache.

Strategia de vânzări va fi adaptată “în încercarea de a absorbi efectele atât ale consumului în scădere, cât și ale prețurilor de pe piața concurențială, pentru siguranța veniturilor și predictibilitate.”, ne-a mai transmis Daniela Lulache.

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru costuri neincluse în prețul reglementat

Acestor impedimente se mai alătură și impunerea taxei pe construcții speciale, dar și impunerea unui preț de către ANRE pentru energia livrată populației, preț care nu include toate costurile de producție ale companiei. Prin urmare, Nuclearelectrica a acţionat în instanţă reglementatorul de energie pentru că o obligă să livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, mai mic decât cel de pe piaţă. Potrivit unui comunicat al firmei, cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Nuclearelectrica pe 23 ianuarie la Curtea de Apel București.

În acțiunea sa în instanță, Nuclearelectrica solicită anularea parțială a deciziei ANRE privind aprobarea cantității de energie vândute prin contracte reglementate, precum și a prețului de livrare. În comunicatul dat de operatorul centralei de la Cernavodă se arată că firma cere ca ANRE să recunoască la calcularea prețului reglementat al energiei toate „elementele solicitate și justificate de Nuclearelectrica și care nu au fost luate în considerare de către ANRE”.

Întrebată despre nivelul prețurilor de pe cele două segmente care alcătuiesc afacerile Nuclearelectrica, Daniela Lulache ne-a comunicat: “Preţul cu care SNN vinde energie pe piaţa reglementată este de 145,88 lei/MWh (acest preț reglementat nu include tariful de transport TG. Pe piaţa concurenţială (respectiv PCCB – Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale), preţul mediu pentru anul 2014 este în momentul de faţă de 179,81 lei/MWh, conform datelor centralizate şi publicate de Opcom.”

Când ai doar doi producători care vor livra energie pentru segmentul reglementat al populației, îți pui întrebări privitoare la siguranța alimentării, mai ales că în 2013 reactoarele Nuclearelectrica s-au oprit atât planificat cât și neplanificat.

“Pentru oprirea planificată, ANRE a prevăzut ca SNN să livreze o cantitate de energie mai redusă (cu circa 50%) pe piaţa reglementată, iar ceilalţi producători să livreze o cantitate mai mare, care să compenseze reducerea menţionată. În cazul opririlor neplanificate, SNN are obligaţia să asigure achiziţia de pe piaţă a energiei în deficit, iar Transelectrica are sarcina de a asigura rezerva necesară prin contractele pentru servicii încheiate cu producătorii de energie.”, ne-a transmis directorul general al Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *