###author###
Deşi memorandumul cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru proiectul celor două noi reactoare, Cernavodă 3 şi 4, ar fi trebuit semnat încă de la jumătatea lui decembrie 2014, guvernul şi Nuclearelectrica încă poartă negocieri pe câteva puncte importante cu chinezii – însă nici un detaliu nu poate fi oferit până la încheierea dezbaterilor, a declarat pentru energynomics.ro Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica.
„Negociem în continuare. Sperăm să ajungem cât de curând la o viziune comună pe Memorandum cu investitorul selectat, CGN”, spune CEO-ul Nuclearelectrica.
Deocamdată, nu a fost finalizată nici structura de finanţare, însă se poate apela atât la piaţa internă, via instituţii precum Eximbank România, cât şi la Eximbank of China sau alte surse externe, a mai spus Lulache.
„Cu siguranţă va fi o structură complexă de finanţare. Când vorbeşti de un proiect complex, de câteva miliarde, niciodată nu îţi imaginezi că ai o singură sursă de finanţare. Cu siguranţă vom avea împrumuturi pe care le vom atrage de pe piaţă, noi sperăm, în cele mai bune condiţii, care pot fi, dacă SGN va fi partenerul nostru, din China, dar nu neapărat, cu sprijinul Eximbank-ului chinez dar şi a celui român, adică va fi o structură de finanţare, cu siguranţă, complexă”, a mai spus Lulache.
China General Nuclear Power Corporation şi SN Nuclearelectrica au semnat o scrisoare prin care şi-au asumat acordul comun pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 în octombrie 2014.
Potrivit calendarului estimativ al procedurilor de selecţie, Memorandumul de Înţelegere urma să fie semnat în decembrie 2014, urmând ca tot în acea lună să se demareze negocierile privind conţinutul actului constitutiv al nou-înfiinţatei societăţi de proiect.