Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica va căuta potențiale amplasamente adecvate pentru tehnologii nucleare mici și modulare (SMR)

Nuclearelectrica va căuta potențiale amplasamente adecvate pentru tehnologii nucleare mici și modulare (SMR)

13 ianuarie 2021
Electricitate
energynomics

SN Nuclearelectrica SA a inițiat un parteneriat cu USTDA pentru asistența tehnică aferentă prospectării amplasamentelor pentru tehnologii nucleare mici și modulare (SMR). În acest sens, compania a anunțat investitorii că a obținut un grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari.

Obiectivul este identificarea și realizarea unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in România. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035.

Agenția americană pentru comerț și dezvoltare (USTDA) consideră că acest parteneriat va crea noi oportunități de afaceri pentru industria SUA “pe o piață importantă.” USTDA are în vedere inclusiv elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea tehnologiilor nucleare de tip SMR.

“Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 și 4, Nuclearelectrica este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării reactoarelor modulare mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexibilitate, modularitate și eficiență ridicată care ar putea sa ofere avantaje atât pentru sistemul energetic, cât și pentru mediul de afaceri”, afirmă Cosmin Ghiță, directorul general al companiei, într-un comunicat transmis Bursei de Valori București.

Reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) este un tip de reactor cu fisiune nucleară mai mic decât cele convenționale, ceea ce permite să fie produs într-o fabrică și asamblat la locul unde va fi pus în funcțiune. Reactoarele modulare permit reducerea volumului de construcții la fața locului, o eficiență sporită a izolării de protecție și o siguranță mai ridicată datorită caracteristicilor de securitate nucleară pasivă. Un obstacol major în calea utilizării comerciale a SMR este obținerea licențelor, deoarece majoritatea regimurilor de reglementare actuale sunt adaptate centralelor nucleare convenționale și nu sunt adecvate pentru SMR în ceea ce privește personalul, securitatea etc. Durata, costul și riscurile asociate procesului de acordare a licențelor sunt elemente critice pentru construirea de reactoare de tip SMR.

În martie 2019, Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power pentru un schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia reactoarelor mici modulare dezvoltată de NuScale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *