Nuclearelectrica acționează deja pentru a acoperi deficitul de cash-flow cu care se va confrunta pe durata opririi Unității 1 și vede în energiile regenerabile un mijloc de a atinge acest obiectiv. Compania va trebui să găsească modalități noi și „creative”, în perioada 2027-2030, dar după aceea, unitatea va furniza probabil cea mai ieftină sursă de energie electrică din țară.
„Din punct de vedere al fluxului de numerar, avem o datorie față de acționari și trebuie să găsim modalități creative de a menține fluxurile de numerar între 2027 și 2029-2030, perioadă în care jumătate din energia electrică și din fluxul nostru de numerar vor fi oprite”, a spus Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica (SNN). El a adăugat că SNN caută „metode pentru a acoperi deficitul de numerar, menținând în același timp un program de investiții interesant și provocator”. În acest sens, Nuclearelectrica vede în energiile regenerabile „o modalitate prin care ar putea fi suplinit o parte din acest deficit și sperăm să facem acest lucru în parteneriat cu prietenii noștri de aici, din cadrul Inițiativei celor 3 Mări, și cu sprijin european”, a explicat directorul general.
Compania de stat produce energie curată în bandă și se pregătește să instaleze primul reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR) la Doicești.
Este un fapt că reactoarele nucleare reabilitatea constituie cea mai ieftină formă de energie curată – Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica
Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări pentru a explora posibilitatea unui joint-venture în sectorul producției de energie regenerabilă în România, în vederea atingerii unor obiective strategice comune.
„Combinăm sursele de energie regenerabilă, atât cele solare, cât și reactoarele modulare mici (SMR) și, de ce nu, chiar producția de hidrogen pentru a susține producția de oțel curat. Nu suntem în competiție [cu alți dezvoltatori de proiecte regenerabile], ci încercăm cu toții să rezolvăm aceeași problemă prin diverse aranjamente comerciale care pot, pe de o parte, să îmbunătățească profilurile de risc, iar, pe de altă parte, să asigure fluxuri de numerar și securitate în aprovizionare”, a adăugat Ghiță.
El a subliniat că, deja, centrala de la Doicești produce energie electrică, întrucât „o capacitate de 80 de MW în panouri fotovoltaice au fost deja conectați la rețea după ce instalațiile au fost realizate pe depozitele de cenușă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune.
Cosmin Ghiță a fost unul dintre participanții la o conversație de nivel înalt despre oportunitățile și proiectele de finanțare pentru sectorul energetic românesc în cadrul inițiativei 3SI, într-un eveniment organizat de Energynomics și Asociația Centrul Român al Energiei în marja celui de-al 8-lea Summit al Inițiativei Trei Mări de la București.