Compania de stat Nuclearelectrica vrea să acceseze fonduri europene pentru confinanțarea mai multor proiecte a căror valoare cumulată se ridică la aproape 200 milioane de euro.
Proiectul cu cea mai mare valoare, de 160 milioane de euro, vizează realizarea unei instalații de detritiere, adică scoaterea tritiului din apa grea utilizată la producerea electricității în reactoarele nuclearelectrice de la centrala din Cernavodă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citată de Mediafax.
„Am făcut o cerere pentru înscrierea acestui proiect. (…) Tritiul este radioactiv, iar această instalație ar avea ca impact reducerea perioadelor de oprire a reactoarelor și a costurilor cu radioprotecția”, a adăgat Lulache.
Instalația este în stadiul de construcție și testare de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) din Râmnicu-Vâlcea. Daniela Lulache a adăugat că Nuclearelectrica a mai înscris în listă și alte proiecte mai mici, a căror valoare se ridică la câteva milioane de euro.
Contractul pentru reactoarele 3 și 4 ar putea fi semnat în acest an
Contractul dintre Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ar putea fi semnat în acest, dar nu „în orice condiții”, a spus Daniela Lulache. Compania chineză a fost selectată în octombrie 2014, după ce a fost singurul ofertant pentru proiect în cadrul unei perioade de depunere care a durat doar două săptămâni.
„Compania chineză, la fel cum ar face orice altă companie din lume, cere cât mai multă securitate și cere să i se garanteze multe lucruri. Avem nevoie de proiect, facem toate eforturile să îl ducem la realitate. Noi trebuie să facem proiectul fezabil, dar nu pentru o companie sau alta, ci pentru oricine. Asta este lista priorităților. Scopul nostru este să construim un proiect care să facă sens pentru orice investitor de pe lumea asta, nu pentru un investitor anume”, a mai spus Lulache.
În contul taxei pe construcții speciale, Nuclearelectrica va plăti în acest an circa 60 milioane de lei (13,3 milioane de euro), mai puțin cu 32% față de nivelul de anul trecut, a menționat în treacăt directorul companiei nuclear-electrice.