Bogdan Tudorache
Producția de energie nucleară și investițiile în captarea și stocarea carbonului vor fi incluse în mecanismul contractelor pentru diferență (CfD), a spus Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei, în cadrul unei conferințe organizate de EPG. În același timp, ministerul nu este mulțumit cu actualul mecanism al acordurilor bilaterale (power purchase agreements, PPA) de achiziție a energiei, care nu sunt agreate de investitori pentru că nu sunt „bancabile” – adică băncile nu pot finanța proiecte garantate în baza acestora, a spus Popescu.
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică prima formă a unui mecanism de sprijin al investitorilor în tehnologii cu emisii reduse de carbon de tipul Contractelor pentru Diferență (CfD), o formulă deja practicată în unele țări occidentale.
Contribuția ar urma să fie inclusă ca poziție separată în factura clienților finali și va fi aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică. Cheltuielile de implementare a mecanismului vor fi recunoscute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei “prin mecanisme transparente, făcând obiectul monitorizării și raportării distincte a acestor cheltuieli”, explică Ministerul Energiei, în documentul publicat pe site-ul oficial.
Totodată, un proiect referitor la reglementarea mecanismului PPA se află în dezbatere publică.