Acasă » Electricitate » NuScale anunță aproape o dublare a pierderilor în 2024, la 348 de mil. USD, menționează progresul proiectului de la Doicești

NuScale anunță aproape o dublare a pierderilor în 2024, la 348 de mil. USD, menționează progresul proiectului de la Doicești

5 martie 2025
Electricitate
Bogdan Tudorache

Deși NuScale a anunțat ieri rezultate financiare aferente ultimului trimestru și întregului an 2024 în scădere, marcând pierderi de 348,4 milioane de dolari, la venituri de 34 milioane USD, față de o pierdere netă de 180 de milioane de USD în 2023, la venituri de 22.8 milioane USD, compania menționează progresul proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, conform unui raport consultat de Energynomics.

Surse din piață au declarat anterior pentru Energynomics că proiectul de la Doicești se află într-o fază de așteptare, fiind dependent de factorul politic, însă oficialii NuScale nu au dorit să acorde Energynomics un interviu clarificator.

Raportul de ieri al NuScale Power anunță că „Poziția de numerar a fost întărită în continuare prin exerciții de garanții (exercitarea dreptului de achiziție de acțiuni – n.r.) care au generat 227,7 milioane USD în venituri în numerar” și, de asemenea, menționează „Progresul continuu al studiului Fluor Faza 2 de inginerie și proiectare frontală (FEED Faza 2) pentru centrala electrică RoPower Doicești”, și faptul că „Solicitarea aprobării standardului de design rămâne pe cursul stabilit, va fi aprobată la mijlocul anului 2025 de către Comisia de Reglementare Nucleară (NRC)”.

Totodată, CEO-ul John Hopkins declară în raportul înaintat investitorilor că NuScale are 12 module aflate în diverse faze de producție.

„Fiind prima și singura tehnologie de reactoare modulare mici care va primi aprobarea și certificarea de proiectare NRC și cu materiale cu termen lung de livrare pentru 12 module deja în producție, NuScale este primul motor în dezvoltarea SMR comercială”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. „Alături de partenerul nostru dezvoltator ENTRA1 Energy, suntem într-un dialog comercial avansat cu mari companii tehnologice și industriale, utilități și guverne naționale și locale. Fiecare caută urgent energie curată, fără emisii și căldură de proces pe care să se poată baza la fiecare oră din fiecare zi. Fie pentru AI și economia datelor, fie pentru aplicații industriale, clienții potențiali sunt hotărâți că nicio resursă nu este mai importantă în anii următori decât energia curată la scară, accesibilă 24/7.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *