Cu ocazia reuniunii COP26 la Glasgow dedicată eforturilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, Nuclearelectrica și NuScale Power au convenit să semneze un acord pentru dezvoltarea de tehnologii de producere a energiei curate în Europa.
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR – Small Modular Reactor care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR. Încă din 2019, NuScale și Nuclearelectrica au semnat Memorandumul de Înțelegere (MOU pentru evaluarea dezvoltării, autorizării și construirii unui SMR NuScale în România.
Parteneriatul dintre Nuclearelectrica și NuScale vine într-un moment important, cu ocazia discutării de către factorii decizionali importanți din întreagă lume a urgenței accelerării tranziției către energia curate. Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internaționale de a minimaliza impactul negativ al schimbărilor climatice și a consolida prosperitatea globală.
Companiile vor organiza un eveniment de presă care va fi transmis live, atât pe canalele de socializare NuScale, cât și pe cele ale Nuclearelectrica, joi, 4 noiembrie, 2021, începând cu ora 12.45 GMT (14.45 – București, România). În urma parteneriatului, România are potențialul de a dezvolta prima centrală bazată pe reactoare modulare mici din Europa, afirmă Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.
Despre NuScale Power
NuScale Power a dezvoltat cea mai inovatoare centrală nucleară modulară de mici dimensiuni pentru generarea de electricitate, căldură, desalinizare, producerea hidrogenului etc. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) folosește un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă presurizată. Tehnologia scalabilă a centralei SMR NuScale poate găzdui până la patru, șase sau 12 module individuale și oferă beneficiile energiei curate, fără carbon, precum și alte beneficii pentru mediu, comunități, industria și economia locală. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.
NuScale are sediul în Portland, OR și are birouri în Corvallis, OR; Rockville, MD; Charlotte, NC; Richland, WA; și Londra, Marea Britanie.
Despre Nuclearelectrica
SN Nuclearelectrica SA este producătorul național de energie și combustibil nuclear din România, sub coordonarea Ministerului Energiei. Sucursala CEN Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale electrice nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol strategic la nivel național, contribuind cu peste 20% din necesarul total de energie.