NVIDIA a fost mai mult implicată în proiecte tehnice mari, dar mai puțin cunoscute. Prima sa incursiune în lumea tech a fost făcută din poziția de companie de grafică 3D, în primul rând prin proiectarea grafică pentru jocuri video. Această experiență a condus în timp la crearea unor parteneriate cu producătorii auto, care au dus la înființarea unor tuneluri de vânt virtuale sau teste de impact, pentru a ajuta la avansul tehnologic în proiectarea și ingineria automobilelor, potrivit Business Insider.
„Pare chiar un pic ca un joc video, dar folosește date reale, astfel încât putem să ajutăm producătorii auto pentru să creeze vehicule mai sigure, permițându-le proiectarea și testarea foarte rapid”, susține Danny Shapiro, senior director al diviziei auto a NVIDIA.
De-a lungul timpului, NVIDIA a lucrat din ce în ce mai mult pentru companii ce produc autoturisme de care auzim în fiecare zi – cum ar fi Tesla, care folosește grafica NVIDIA pentru ecranul tactil imens al panoului de bord, de 17 inch. Shapiro spune că există 10 de milioane de mașini și 20 de mărci diferite care folosesc acum tehnologie NVIDIA.
Dar poate mai important, NVIDIA proiectează creierul pe baza căruia merg autoturismele fără șofer, cum ar fi cele construite de Audi, Ford, Mercedes-Benz sau Volvo. În total, există mai mult de 80 de producători auto, start-up-uri și institute de cercetare care folosesc sistemul central NVIDIA pentru a propulsa mașinile lor fără șofer, spune Shapiro.
„Abilitatea sistemelor noastre de a sesiza ceea ce se întâmplă în jurul mașinii, de a interpreta datele, de a le înțelege și de a lua măsuri în a 30a parte dintr-o secundă ajută la autonomia vehiculelor de azi,” a adăugat el.
Procesorul acestor mașini este NVIDIA Drive PX-2 – un calculator cu inteligență artificială care ajută mașinile să detecteze obiectele din jur și să evite obstacolele. După cum susține Shapiro, Drive PX 2 are posibilitatea de a „vedea”.
Mașinile cu pilot automat, cum sunt cele construite de Ford, folosesc o serie de senzori pentru a detecta obiecte. Ei folosesc sisteme radar şi laser, care detectează obiectele prin intermediul undelor radio şi al undelor laser.
NVIDIA va deveni fără îndoială unul din cei mai importanți jucători de pe această piață, pe măsură ce tot mai multe companii producătoare de automobile și giganți hi- tech se bazează pe inteligența sa artificială.
Și accesul NVIDIA la o bază masivă de date este cheia. Compania a anunțat recent un parteneriat cu Baidu, adesea menționată ca Google a Chinei, pentru a crea un sistem de auto-conducere cloud-to-car. O afacere impresionantă, având în vedre că poate agrega toate datele colectate de către toate flotele de mașini autonome care aleg să utilizeze acest sistem.