SOCAR dorește să atingă o cotă de 20% din piața de gaze a Turciei, iar problemele economice recente ale țării ar putea să o ajute să-și atingă obiectivul.
Astfel, reducerea valorii lirei turcești ar putea ajuta compania petrolieră de stat din Republica Azerbaidjan (SOCAR) să-și extindă și mai mult prezența în sectorul gazelor din Turcia. Lira a căzut în fața dolaruilui la sfârșitul săptămânii trecute și a pierdut aproximativ 40% de la începutul anului.
Căderea monedei Turciei ar putea oferi SOCAR posibilitatea de a cumpăra active la un cost mai mic, în conformitate cu obiectivul său de a se extinde de-a lungul lanțului de aprovizionare cu gaz din această țară, potrivit Interfaxenergy.com.
Nemții de la EWE, de exemplu, vor să plece din Turcia. EWE a confirmat în scris pentru Interfax Natural Gas veridicitatea zvonurilor difuzate de mass-media din Turcia cu privire la intenția sa de a-și vinde filiala, EWE Turkey Holding. Activele companiei turce includ participații de 80% la furnizorii de gaze naturale Bursagaz și Kayserigaz, precum și două societăți comerciale deținute integral, EWE Enerji și Enervis Enerji Servis.
Presa turcească a anunțat săptămâna trecută că SOCAR este interesată să cumpere activele acestor companii. Murat LeCompte, ofițerul de Externe al SOCAR, nu a confirmat interesul companiei pentru activele EWE, însă el a declarat într-un interviu pentru agenția de știri Trend din Azerbaidjan, că sucursala SOCAR Turkey Enerji va continua să investească în Turcia.
„Este o perioadă în care companiile încearcă să evalueze situația. Unii cred că este mai bine să se retragă, unii cred că este mai bine să investească în active mai ieftine”, a declarat, pentru Interfax Natural Gas Daily, Gürkan Kumbaroğlu, președintele Asociației Turce pentru Economia Energiei.
Exodul companiilor străine a început deja. OMV din Austria a vândut toate activele sale turcești în ultimii doi ani, iar Equinor din Norvegia și-a închis biroul de la Istanbul în 2015. Întreprinderile occidentale care au încă active în sectorul petrolului și al gazelor din Turcia includ Engie, Total, Eni, Shell și ExxonMobil.
Expansiunea SOCAR în Turcia este importantă pentru piața de export a Azerbaidjanului. „Turcia este un stat catalizator pentru Azerbaidjan, o modalitate de a fi integrată cu lumea. Prin urmare, SOCAR investește puternic în Turcia. Piețele occidentale sunt mature și pline de concurență, în Turcia încă mai găsesc oportunități „, a declarat o sursă turcă care lucrează în industria gazului, care a dorit să rămână anonimă.
„SOCAR va vinde pe piața turcă, deoarece gazul din Azerbaidjan se va lupta să fie competitiv când va merge sute de kilometri spre sud-estul Europei, să nu mai vorbim de Italia”, a declarat o altă sursă.
În timp ce slăbirea lirei poate duce la o criză economică și la o scădere a cererii de energie în termen scurt și mediu, lucrurile arată diferit pe termen lung. „Dacă privim pe termen lung, cu o populație de 80 de milioane și o vârstă medie de 31 de ani, economia Turciei va continua să crească”, a mai spus una din sursele citate.