Boom-ului înregistrat de energia verde în România vine cu provocări pentru Dispeceratul Energetic Național (DEN). Octavian Lohan, şeful DEN avertizează că schimbările din legislaţia primară şi secundară pot determina o producţie necontrolabilă mai mare. Practic, unităţile de producție foarte mici, dacă nu sunt identificate la timp, pe termen lung pot aduce dezechilibre în funcţionarea sistemului energetic în totalitate pentru că ele nu sunt controlate.
„Apariţia centralelor eoliene şi solare reprezintă mari probleme. Noi trebuie să urmărim toate centralele. Înainte diferenţa între datele pe care le aveam noi şi realitatea din teren nu era mai mare de 30 MW. Dacă ajungea deja la 40 MW, era o problemă. Acum însă a crescut la 100 MW şi asta pentru că dispecerii de distribuţie nu fac investiţii în sistemul de monitorizare”, spune Octavian Lohan.
Din 2009 şi până acum parcul de producţie local s-a îmbogăţit cu investiţii de circa 4 miliarde de euro. Cele mai multe au fost atrase de proiectele eoliene, care au ajuns azi la o capacitate de peste 2.100 MW. Avantajul României a fost că proiectele care au fost puse în funcţiune au fost mari, putând intra cu uşurinţă în administrarea DEN. De exemplu, un reactor al centralei de la Cernavodă, care lucrează prin intermediul a două unităţi, are o capacitate de 700 MW.
Până acum însă, nici vântul şi nici soarele puternic nu au produs probleme vizibile pentru consumatorul final, alimentarea cu energie a României mergând în parametri normali.
Sursa ZF