Acasă » Electricitate » Oana Mogoi: În piață nu se încheie PPA-uri, principalii contractanți – furnizorii – fiind afectați de sistemul de compensare

Oana Mogoi: În piață nu se încheie PPA-uri, principalii contractanți – furnizorii – fiind afectați de sistemul de compensare

1 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Băncile din România au fost nevoite să finanțeze schema de plafonare și compensare în contul furnizorilor, ceea ce a urcat nivelul finanțărilor la de circa 4-5 miliarde de euro, punând presiune pe limitele de expunere bancară pe sectorul energetic, a spus Oana Mogoi, Sector Head Utilities & Natural Resources, ING Bank România, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics. Împreună cu transportul și distribuția, sumele creditate sunt, însă, chiar mai mari. Iar în contextul dat, furnizorii, care sunt principalii co-semnatari clasici ai proiectelor axate pe contracte bilaterale de achiziție de energie (PPA) sunt în imposibilitatea de a face față unor ținte de preț mari pe termen lung.

”S-a vorbit despre necesitatea de a avea noi capacități de producție. Ne gândim cu siguranță la PPA-uri, la scheme de sprijin. Dacă spunem PPA-uri, ne gândim la 10 ani de la interzicerea acestora, cu implicații majore asupra proiectelor de generare din România. Acum sunt din nou posibil de efectuat, dar, în practică, nu prea se recurge la PPA-uri, din cauza contextului pieței”, a spus Oana Mogoi.

Furnizorii au finanțat consumatorii, iar băncile au finanțat furnizorii, întrucât statul nu a plătit la timp schemele de compensare și plafonare.

”Dacă împărțim aceste sume la principalele bănci din sistem ajungem la niște expuneri de peste 1 miliard de euro per bancă. Însă expunerile băncilor sunt limitate – pe industrii, pe companii, pe grupuri de companii, pe țări…Vrem să construim capacități noi, deci trebuie să venim cu bani în același sector energetic…deci vrem să ne expunem și mai mult. Mai mult, avem partea de transport și distribuție, unde companiile suferă din cauza costurilor consumului propriu tehnologic, dar există și CapEx-ul pe care trebuie să-l facă, asumat, obligatoriu. Toate aceste fonduri – și nu mai aduc în discuție zona de oil&gas – sunt limitate. Iar la un moment dat, robinetul finanțării se va închide. Nici o bancă nu-și va lua expuneri de miliarde pe un sector – vorbesc la nivel local, mai ales prin prisma contextului: vedem că există disfuncționalități în piață, vorbim de un risc sistemic sau nu- nimeni nu este în stare să spună, la momentul acesta….Vorbim despre PPA-uri, iar, în mod normal, furnizorii sunt offtakerii (contractanții de energie) din aceste contracte – însă ei, astăzi, sunt sugrumați din punct de vedere al cash-flow-ului (capital de lucru), iar principala lor preocupare e să treacă peste această perioadă. Nu cred că vor aloca resursele interne spre încheierea unor contracte, mai ales pe termen lung – există volatilitate, impredictibilitate și cu siguranță nimeni nu vrea să se angajeze pe termen lung”, a avertizat ea.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *