Abordarea riscurilor asociate investițiilor în proiectele de producere a energiei din surse regenerabile de energie ar trebui să fie diferită în România față de alte țări, iar una dintre soluțiile pentru atenuarea acestora ar putea fi PPA-urile, a declarat Oana Mogoi, Sector Head Utilities & Natural Resources la ING Bank.
„Pentru piața din România care este caracterizată de volatilitate legislativă și impredictibilitate, structurile de finanțare pentru proiectele de energie din surse regenerabile ar trebui să reflecte acest aspect și să nu fie la fel de relaxate ca în țări precum Olanda sau Germania, unde și dacă vrei, nu poți schimba legislația. Din punctul nostru de vedere, lucrurile trebuie abordate în funcție de specificul fiecărei țări”, a spus ea, a spus ea, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.
Dacă ne referim la două riscuri majore cu care se confruntă piața de regenerabile, putem spune că riscul legislativ se află în afara controlului investitorilor în proiecte de energie din surse regenerabile, însă riscul de piață poate fi contracarat prin încheierea unui Power Purchase Agreement (PPA), care este în controlul investitorului și care, de cele mai multe ori, este o condiție de finanțare. Investitorii experimentați și cu un lung istoric în dezvoltarea de proiecte de energie din surse regenerabile cu care noi discutam își propun încheierea de PPA-uri, fiind o condiție internă pentru a investi în astfel de proiecte.
VERIFICĂ ȘI Cifrele din „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”
Deocamdată, legislația românească nu este favorabilă PPA-urilor din cauza impredictibilității prețurilor reglementate și a subvențiilor acordate pentru plata facturilor de energie pentru consumatorii non-casnici. De aceea, este greu de prezis cum va evolua piața atâta timp cât există acest control al statului asupra prețurilor electricității, care se dorește a fi prelungit, ceea ce ne îndepărtează de ideea de piață liberă.
„În legătură cu riscul de piață, investitorul poate și chiar trebuie să facă ceva, pentru că toți știm că atât consumul, cât mai ales prețul energiei sunt volatile, dar ratele la bancă sunt fixe. Noi, în ING, ne dorim să sprijinim sectorul energiei din surse regenerabile, însă vom face acest lucru prin acordarea de finanțări cu structuri sustenabile, potrivite contextului de piață din România”, a adăugat Mogoi.
Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.