Primul proiect de lege destinat proiectelor pe hidrogen a fost depus astăzi, 15 februarie, în Parlamentul României, atestând importanța acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi atingerea independenței energetice a țării, a anunțat, printr-un comunicat, deputatul PNL Oana Marciana Ozmen.
”Depăşirea dependenței de combustibilii fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporții. Pentru a încuraja industria în tranziția energetică, în calitate de Raportor al Grupului de Lucru pe hidrogen din Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților, am avansat spre dezbatere şi adoptare proiectul privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor”, a afirmat Oana Ozmen.
”În calitate de inițiator al proiectului şi susținător al dezvoltării industriei de energie, consider că promovarea aplicațiilor bazate pe hidrogen, care să acopere întreg lanțul valoric, reprezintă o necesitate. Pentru a parcurge drumul de la deziderat la fapte, de la idee la plan, am elaborat alături de colegii din Comisie acest proiect în beneficiul industriei şi în spiritul dezvoltării economice a țării. Există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice şi cerințelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogen. Prin inițiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi siguranța în materie de energie”.
Proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul unui an de zile a tuturor experților din mediul academic, privat şi non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei şi ai celorlalte instituții cu atribuții în acest domeniu, precum ANRE.
Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Națională de Hidrogen în curs de elaborare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi a Repower EU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.
Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară şi întărind securitatea energetică a României. În acelaşi timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât şi de resurse de gaz natural.
”Ca o dovadă a bunei colaborări între Grupul de lucru privind Hidrogenul constituit la nivelul Comisiei pentru industrii şi servicii, la propunerea mea – susținută de preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, domnul Bende Sandor, şi de ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu – am inițiat acest proiect de lege susținut de cei 18 deputați, membri ai Comisiei, reprezentanți ai PNL, PSD, UDMR şi din partea opoziției.
”Este un efort de echipă, o dovadă a colaborării instituționale excelente care a presupus zeci de ore de muncă cu un rezultat pe măsură. Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România”, a adăugat deputatul PNL.