Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE ia în calcul obligarea beneficiarilor de fonduri europene sau guvernamentale destinate investițiilor în unități eoliene și fotovoltaice de a investi în soluții de stocare a energiei electrice.
”În sectorul energiilor regenerabile nu vom reuși fără stocare. Ne gândim foarte serios, dacă fondurile sunt europene sau guvernamentale, să obligăm investitorii să facă stocare. Este absolut foarte important ca acest lucru să se întâmple. Încurajăm orice inițiativă care produce energie verde, dar avem multe probleme”, a declarat Mircea Man, vicepreședintele ANRE România, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.
Numărul de prosumatori din România a ajuns în acest an la 100.000, iar acest lucru reprezintă deja ”o mare provocare și o problemă”, pentru că atât în sistemul de distribuție, cât și în cel de transport al energiei, este nevoie de foarte multe investiții de întărire a rețelelor.
Totodată, România are nevoie și de extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale către mai mulți beneficiari, chiar dacă de la Comisia Europeană se transmit insistent mesaje legate de dezvoltarea energiei verzi. Potrivit lui Man, România a reușit să treacă de criza energetică de anul trecut, aplicând compensațiile de aproape 20 miliarde de lei, ceea ce a însemnat ”o povară grea” pentru bugetul de stat.
Dar această criză încă nu s-a încheiat. ”Dacă cineva crede că această criză e departe de noi, se înșală. Provocările vor fi din ce în ce mai mari pentru noi și pentru Republica Moldova”, a spus Man, adăugând că România este pregătită pentru iarna viitoare din perspectiva volumului de gaz înmagazinat în depozite, care este superior celui din 2022.
”Nu avem elemente care să ne îngrijoreze în acest moment”, a mai spus vicepreședintele ANRE. Totodată, cele două autorități de reglementare din România și Moldova, precum și Moldgaz și Transgaz vor avea în perioada următoare o întâlnire în România ”pentru că sunt multe lucruri de pus la punct”.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz