Acasă » Electricitate » Obligațiunile Transelectrica s-au vândut cu aproape 45 milioane de euro

Obligațiunile Transelectrica s-au vândut cu aproape 45 milioane de euro

19 decembrie 2013
Electricitate
energynomics

Transelectrica a încheiat cu o zi mai devreme oferta de obligațiuni cu maturitate de cinci ani prin care a atras 200 milioane de lei (44,8 milioane de euro), la o dobândă de 6,1% pe an, potrivit Mediafax. Oferta a fost suprasubscrisă.

„Datorită subscrierii a cel puţin 20.000 de obligațiuni (valoarea programată – n.r.), oferta de vânzare adresată exclusiv investitorilor calificaţi se închide anticipat în data de 17 decembrie, la ora 17:00. Oferta de obligațiuni Transelectrica a fost suprasubscrisă şi devine astfel un punct de referinţă pentru emitenţi similari.

Interesul sporit din partea investitorilor locali şi internaţionali este dovada unui mix echilibrat între calitatea emitentului, randament, lichiditate şi posibilitatea de diversificare a portofoliului prin instrumente cu venit fix locale. Pentru Transelectrica, beneficiul constă în diversificarea soluţiilor de finanţare, negarantate, la un preţ favorabil şi reducerea riscului valutar”, se arată într-un comunicat transmis marţi de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB), platformă de tranzacționare pe care vor fi listate obligațiunile emise.

Oferta de obligațiuni a Transelectrica, prima de acest tip lansată de o compania deținută majoritar de statul român, a fost intermediată de Banca Comercială Română (BCR). Intermediarul spune într-un comunicat că această emisiune de obligaţiuni “conturează o fereastră de oportunitate pentru optimizarea structurii capitalurilor şi a costurilor de finanţare ale companiilor locale“.

Ioana Mihai, Director Debt Capital Markets în cadrul BCR a declarat: “În calitate de intermediar, suntem în mod particular satisfăcuți de faptul că am susținut succesul ofertei și am demonstrat viabilitatea împrumutului obligatar ca sursă de finanțare optimă a capitalului companiilor.”

Dobânda stabilit, de 6,1% pe an, este mai mare decât costul mediu de finanţare pe care Ministerul Finanţelor Publice l-a acceptat la cea mai recentă licitaţie de vânzare de obligațiuni cu scadenţă la cinci ani, de 4,9% pe an. În prospectul de emisiune, se preciza că dobânda va fi stabilită undeva în intervalul 5,4% şi 6,4% pe an. Oferta pentru vânzarea obligațiunilor a început pe 11 decembrie şi urma să se încheie pe 18 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *