Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a încurajat guvernele să înceapă să impună impozite într-o manieră mai agresivă emitenților de CO2, într-un nou raport care avertizează că nivelurile actuale de impozitare nu sunt suficiente pentru a combate eficient schimbările climatice.
În studiul privind impozitarea consumului de energie din 2018, OCDE a ajuns la concluzia că în perioada 2012-2015 s-au înregistrat puține modificări ale nivelurilor de impozitare a energiei și că numai 0,3% din emisii sunt impozitate la un nivel echivalent cu costul pentru mediu.
De asemenea, a arătat că taxele pe cărbune sunt puține și rare, chiar dacă combustibilul fosil reprezintă aproape 50% din emisiile de carbon din cele 42 de țări studiate. În doar cinci țări, impozitarea cărbunelui depășește 5 euro pe tCO2, potrivit Euractiv.com.
„Nu există nicio modificare structurală a modelului impozitelor pe consumul de energie între 2012 și 2015. Acest lucru este descurajant”, spune Angel Gurría, secretar general al OCDE. El a recunoscut că țările încep să pună în aplicare principiul „poluatorul plătește”, dar a avertizat că progresul este „lent și fragmentat”.
Gurría a adăugat în prefața sa la raport că „alinierea prețurilor la energie cu costurile schimbărilor climatice și a poluării aerului este esențială pentru o acțiune eficientă și eficace și sunt necesare măsuri urgente”.
Taxele petroliere au apărut în mod previzibil ca instrumentul financiar cel mai utilizat, deoarece au depășit în medie 50 de euro pe tCO2. În mod surprinzător, taxele pe benzină depășesc impozitele pe motorină în toate țările, cu excepția a două. Raportul a spus că mai multe țări au identificat această problemă și fac schimbări.
Sectorul non-rutier reprezintă 95% din emisiile de carbon, însă 81% din acestea sunt neimpozitate. Dimpotrivă, taxele sunt mai mari și mai răspândite în transportul rutier, datorită accizelor hidrocarburilor și acoperă până la 97% din emisii. Totodată, între 2012 și 2015, procentul impozitelor de peste 50 de euro pe tCO2 a crescut de la 37% la 47%.