Companiile interesate de achiziţia activelor deținute de grupul Enel în România şi Slovacia pot depune oferte angajante până la finele lui noiembrie, a spus directorul general al grupului, Francesco Starace, scrie Mediafax. Vânzarea din România este mai avansată decât cea din Slovacia, a precizat liderul Enel în fața senatului Parlamentului italian.
Dacă vânzarea va reuși la nivelul planificat de managementul Enel, afacerile din Slovacia și România vor aduce mai mult de 4 miliarde de euro, contribuind la scăderea datoriilor grupului la 37 miliarde de euro, de la cele peste 44 miliarde de euro înregistrate anul trecut. Pentru afacerile din România, Enel ar cere 1,8 miliarde de euro. Active suplimentare în valoarea de circa 9 miliarde de euro ar putea fi și ele vândute.
Mari companii de producție și distribuție de energie, interesate de activele Enel
State Grid Corporation of China s-a arătat interesată să achiziționateze operațiunile Enel din România, dar nu ar oferi mai mult de 1,3 miliarde de euro. Totuși, autoritățile române ar putea avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește viitorul Enel Dobrogea și Enel Muntenia Sud, în special prin compania care gestionează activele din energie ale statului și care se află în subordinea Departamentului pentru Energie, dar și prin influența exercitată de stat în Electrica.
Nuclearelectrica a anunţat și ea că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, dar o decizie de angajare se va lua după un vot al acționarilor pe acest subiect. Cumulat, cele două companii nu ar putea oferi mai mult de 700 milioane de euro, spun surse din piața de energie.
Alte grupuri energetice interesate de afacerile Enel în România sunt E.ON şi GDF Suez, scrie economica.net. „Gaz de France intenţionează să preia distribuţia din Banat şi Muntenia Sud, care acoperă Bucureştiul, iar E.ON negociază achiziţia distribuţiei din Banat”, scrie publicația amintită.