Ofertele pentru prima licitație prin Contracte pentru Diferență (CfD) se pot depune până la data de 18 noiembrie 2024, în condițiile în care au fost finalizate solicitările suplimentare de clarificări primite după data de 23 octombrie 2024, data limită inițială pentru finalizarea acestui proces, a anunțat, marți, Ministerul Energiei.
Dealtfel, Ministerul Energiei a publicat pe site-ul propriu un document actualizat de 64 de pagini privind întrebările şi răspunsurile aferente clarificării aspectelor legate de participarea în procesul de licitație pentru a oferi informații cât mai pertinente cu scopul asigurării unei participări cât mai numeroase la prima licitație CfD, conform Agerpres.
Documentul cuprinde, printre altele, clarificări legate de modificări ale contractului, reguli aplicabile solicitantului, despre procedura de licitație, garanții (de participare şi de bună execuție), CFD, obligațiile beneficiarului, resursele financiare şi plățile CFD. De asemenea, mai sunt clarificări despre modificările legislative, conținutul Ofertei Tehnice şi a Ofertei financiare, criterii de eligibilitate, limitări ale răspunderii şi pierderilor, penalități şi mult altele.
„Ministerul Energiei consideră închis procesul de clarificări aferent primei licitații pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică prin Contracte pentru Diferență (CfD) şi încurajează părțile interesate să depună oferte până la data de 18 noiembrie”, precizează instituția. Prima licitație din cadrul schemei CfD va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW.
Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferență, care le va garanta un preț fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. Prețul va fi stabilit în urma unei licitații competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 euro/MWh pentru cele eoliene onshore.
„Invit cât mai mulți investitori să participe la această licitație şi să contribuie la transformarea sectorului energetic din România. Cu cât vom avea mai mulți ofertanți, cu atât vom reuşi să accelerăm schimbarea necesară pentru creşterea capacității de producție a energiei din surse regenerabile, la un cost competitiv. Reamintesc faptul că România este prima țară care a reuşit finanțarea schemei CfD din Fondul pentru Modernizare, obținând o sumă de 3 miliarde de euro în acest scop”, declara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la începutul lunii septembrie.
A doua licitație va acoperi o capacitate totală de 3.500 MW din proiecte de energie eoliană onshore şi fotovoltaică și este programată pentru lansare anul viitor. Aceste măsuri vor contribui la creşterea şi consolidarea capacității României de a produce energie din surse regenerabile, aducând beneficii majore economiei şi cetățenilor, precum şi asigurarea securității energetice şi competitivității prețurilor.
Semnarea contractelor pentru prima licitație este aşteptată să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, preciza sursa citată.