Investitorii în regenerabile au depus proiecte pentru finanţări nerambursabile de la Comisia Europeană de 460 milioane de euro, a declarat Viorel Mădălin Beltechi, director general în cadrul Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din Ministerul Economiei, cu ocazia anunțului de finalizare a parcului solar Mavrodin din Teleorman, construit în proporție de 70% prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
„Au fost înscrise la OIE proiecte de energie regenerabilă de 300 MW, pentru care valoarea nerambursabilă ajunge la 460 de milioane de euro. Valoarea proiectelor este mult mai mare, aceştia sunt doar banii nerambursabili”, a spus directorul din Ministerul Economiei. Din acești 300 MW, doar 50 MW sunt în fotovoltaic. Cele mai multe proiecte depuse pentru bani europeni sunt în eolian”, a precizat Viorel Mădălin Beltechi.
Un mare avantaj al proiectelor de energie regenerabilă care primesc asistență financiară nerambursabilă din partea UE este că aceastea primesc certificate verzi egale cu ponderea finanțării asigurate de producătorul de energie. Prin urmare, consumatorul final va mai plăti în factură doar certificatele verzi primite în contul banilor privați cu care a fost construită centrala.
Cât privește susținerea proiectelor de energie regenerabilă prin fonduri europene, în cadrul financiar multi-anual 2014-2020 al UE proiectele de energie eoliană şi solară în România nu vor mai primi finanţare, deoarece țara şi-a atins ţinta pe aceste paliere, a subliniat directorul general Beltechi.
“În perioada 2014-2020, nu vor mai fi finanţate proiectele bazate pe soare şi vânt, întrucât România şi-a atins ţinta pentru aceste resurse. Ne propunem să continuăm promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea şi la îmbunătăţirea sistemului energetic naţional, iar acestea sunt biomasa, biogazul şi microhidrocentralele”, a explicat Beltechi.
Potrivit acestuia, proiectele eoliene şi cele solare sunt concentrate în anumite părţi ale ţării, ceea ce creează mari dezechilibre în sistem. Proiectele pe biomasă şi hidro vor fi susținute pentru că se pot amplasa în toate regiunile şi sunt producătoare de energie continuă și la aceeaşi putere.