Prețurile petrolului au crescut, luni, la cel mai înalt nivel al ultimelor șapte luni, după ce marii producătorii majori au declarat, în cadrul unei întâlniri, la Viena, că piața mondială a fost pe cale să se reechilibreze. Contractele futures pentru luna noiembrie pentru barilul Brent LCOc1 au crescut cu 35 de cenți la 57,21 dolari în cursurl dimineții, aceasta fiind cea mai mare valoare din 23 februarie.
Prețul barilului brut SUA cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 8 cenți la 50,58 dolari, nu departe de maximele recente ale ultimelor patru luni.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și câțiva alți producători au redus producția cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) de la începutul anului 2017, contribuind la creșterea prețurilor petrolului cu aproximativ 15% în ultimele trei luni, potrivit Reuters.
Ministrul petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, care a prezidat reuniunea de vineri din Viena a Comitetului mixt de monitorizare, a declarat că marjele de producție au ajutat la reducerea stocurilor globale de țiței la cel mai mic nivel mediu al ultimilor cinci ani, conform țintei OPEC.
Ministrul rus al energiei a declarat că nu este de așteptat să fie luată o nouă decizie privind noi reduceri ale producției, deși alți miniștri au sugerat că o astfel de decizie ar putea fi luată înainte de sfârșitul acestui an.
Iranul este de așteaptat să mențină exporturile globale de țiței, la aproximativ 2,6 milioane bpd pentru restul anului 2017, a declarat un oficial înalt al companiei petroliere de stat, în timp ce ministrul Energetic al Emiratelor Arabe Unite a declarat că s-a respectat planul de reducere a furnizării în proporție de 100%.
Nigeria, totodată, produce sub plafonul de producție convenit, a spus ministrul Petrolului din această țară.
„Pe baza estimărilor actuale ale IEA, piața petrolului este mai mult sau mai puțin echilibrată în a doua jumătate a anului”, a declarat Commerzbank. „Cu toate acestea, pentru ca stocurile să fie reduse, piața petrolului ar trebui să prezinte un deficit, astfel încât optimismul de acum pare exagerat”.