Consorţiul chinez compus din Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum are de gând să acrode un credit de 20 milioane de euro combinatului Oltchim, relatează cotidianul Bursa. Creditul vine să susțină intenția enunțată de consorțiu cu ocazia forumului China-Europa Centrală și de Est de a prelua Oltchim. Administratorii judiciari ai combinatului aflat în insolvență au declarat că vor să vadă condițiile atașate împrumutului promis pentru creșterea producției.
Privitor la găsirea unui investitori pentru Oltchim, cele două firme care administrează Oltchim în insolvență, Rominsolv şi BDO, vor primi ofertele angajante ale celor interesați de Oltchim SPV până pe 31 ianuarie 2014. Oltchim SPV este un vehicul special de investiții creat de statul român prin care sunt scoase la vânzare activele viabile ale Oltchim, însă fără presiunea datoriilor societății actuale, care se ridică la aproape 800 milioane de euro.
Activele Oltchim SPV au fost evaluare la puțin peste 305 milioane de euro. Din comunicatele Ministerului Economiei, acționarul majoritar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, aflăm că selecția câștigătorului cursei pentru activele Oltchim SPV se va desfăşura pe 3 februarie 2014. Consorțiul din China va concura, după câte se pare, cu un consorțiu constituit din PCC, acționar minoritar semnificativ la Oltchim, și fondul israelian de investiții Fortissimo Capital, cu un consorțiu creat din Chimcomplex Borzeşti și SIF-uri, şi probabil cu o firmă din Rusia, Oil Gas Trade.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Societatea şi-a redus pierderile cu 44%, în primele nouă luni ale aces¬tui an, la 172,74 milioane de lei, de la circa 308,51 milioane de lei, cât au fost în perioada similară a lui 2012. Veniturile companiei au ajuns la 400,23 milioane de lei, cu 44,55% mai mici decât cele de la finalul lunii septembrie a anului precedent, potrivit Bursa pe baza informațiilor furnizate de administratorii judiciari ai combinatului.