Trei consorţii internaţionale şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania pentru atragerea investitorilor interesați de privatizare va continua inclusiv prin intermediul ambasadelor. În plus, vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, spune ministrul Economiei, Andrei Gerea.
„Privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu„, spune Gerea. Vânzarea companiei vâlcene va fi grăbită dacă nu va fi găsită o sursă de finanțare a capitalului de lucru, în acest caz fiind programată pentru februarie 2014, iar în cazul în care Oltchim va putea fi finanțată, privatizarea ar avea loc în iunie 2014.
Dacă s-ar obţine un fond de aproximativ 15 milioane de euro, necesar deschiderii unei secţii de tehnologizare, prin care să se înlocuiască anumite instalaţii, „s-ar putea ajunge la o limită de zero a deficitului, ceea ce ar fi extraordinar de important„.
„Asta ne-ar da timpul de care avem nevoie pentru a ne desfăşura în linişte şi fără presiune procedura de privatizare, … adică să avem un investitor strategic puternic„, susține Gerea.
Este greu de crezut însă că statul va mai injecta bani în Oltchim doar ca să o vândă cu datorii mai mari patru luni mai târziu. În plus, Gerea recunoaște că băncile refuză să finnațeze Olchim.
„Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanţeze, este o problemă la nivel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii„, susține Gerea.
”Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie strângem mâna cu investitorii”, spune Gerea, fără a preciza numele celor trei consorții interesate de Oltchim.
Cine sunt investitorii?
„Săptămâna trecută am avut surpriza plăcută de a vedea că există un real interes pe marginea acestui combinat, sunt scrisori de intenţie sau de interes apărute, nu aş vrea să fac acum o listare a lor, pentru că aţi văzut că am tot avut în decursul timpului tot felul de nume celebre sau angajamente luate de pe o săptămână pe alta şi nu s-au îndeplinit din motive obiective„, a spus Andrei Gerea.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim şi a eşuat în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an. Ceilalți acționari semnificativi ai Oltchim sunt polonezii de la fondul de investiții PCC, cu 18,32% din acțiuni și Polyolt Cipru, cu 14,03%. Alte 12 procente sunt deținute de mici acționari.
Potrivit unui comunicat de presă anterior, până în prezent s-au înscris în etapa de preselecţie a investitorilor interesaţi de achiziţia Oltchim consorţiul format din PCC şi fondul de investiţii Fortissimo Capital, un consorţiu condus de Chimcomplex Borzeşti şi compania rusă Oil Gas Trade. În august ministerul anunţa că și turcii de la Yildirim Holding sunt interesaţi de Oltchim.
Rușii de la Oil Gas Trade LLC au anunțat anterior că intenționează să preia combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi rafinăria Arpechim şi să investească aproximativ 300 de milioane de euro într-o formulă integrată a combinatului.
Oltchim va fi vândut la pachet cu Divizia Petrochmică Bradu din Pitești, însă nu este sigur că statul va reuși să ajungă la un numitor comun cu OMV, care deține pachetul majoritar de acțiuni al Arpechim.
Discuții cu OMV pentru Arpechim
În urmă cu o săptămână, Gerea declara că singura soluţie economică pentru ca problemele Oltchim să fie rezolvate este integrarea combinatului cu rafinăria Arpechim. Rafinăria a fost principal furnizor pentru Oltchim înainte de a fi închisă de OMV din motive economice, în 2010. OMV urma să renunțe la Arpechim până la finalul lui 2012.
Săptămâna aceasta ministrul Economiei se va întâlni cu managementul OMV pentru a negocia termenii vânzării rafinăriei Arpechim, posibil vândută la pachet cu Oltchim. În anunțul de privatizare al Oltchim este specificat că investitorul va putea negocia indirect cu OMV preluarea pachetlui Arpechim, prin intermediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
”Acum şase luni ei (OMV – n.r.) şi-au manifestat intenţia de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esenţial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate compensa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, şi asta au înţeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Piteşti”, spune Gerea.
”Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu.”
Ambasadele României în străinătate, obligate să popularizeze privatizarea Oltchim
Gerea este optimist în ceea ce priveşte interesul pe care-l suscită Oltchim, adăugând că angajaţii ambasadelor României în străinătate au obligaţia de a populariza procesul de privatizare a combinatului.
„Privatizarea Oltchim este în cursul ei firesc, aş putea spune. Atâta doar că în acest moment căutăm să atragem cât mai mulţi investitori, căutăm să popularizăm procesul de privatizare Oltchim. A fost o campanie făcută în luna septembrie pe această temă prin reprezentanţii noştri economici în sânul ambasadelor, pentru că Ministerul Economiei are 83 de angajaţi care lucrează în sânul ambasadelor şi care au această obligaţie de a populariza România şi oportunităţile ei„, spune Gerea.
Potrivit ministrului, în cursul săptămânii trecute a fost refăcut materialul promoțional, fiind făcut „mai complex, mai dinamic„, fiind din nou transmis reprezentanţilor economici să caute şi ei, la rândul lor, ţintit, pe domeniile de activitate specifice, potenţiali investitori.
Oltchim pare să-și revină
Oltchim a avut în luna septembrie cele mai bune vânzări din acest an, întrucât cifra de afaceri s-a dublat la 11,43 milioane de euro, faţă de 5,6 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.
Compania a încheiat primele nouă luni ale anului curent cu afaceri de 81,54 milioane de euro şi pierderi de 136 milioane de euro.
În privatizarea Oltchim se doreşte o competiţie transparentă, la care să se înscrie cât mai mulţi jucători, spune Gerea, însă recunoaște că la Ministerul Economiei ”sunt probleme serioase”.
”Avem câţiva cartofi fierbinţi, unul este Oltchim, unde a trebuit să fie luate măsuri urgente în această săptămână. …Trebuie să fim conştienţi de faptul că această operaţiune de vânzare, de privatizare, durează şi până atunci nu trebuie să ne mai adâncim în pierderi„.
La sfârşitul lunii iulie, Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru de la cinci zile la patru zile, pentru perioada 29 iulie – 8 septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.
Ca urmare a acestei decizii, sindicaliştii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari „au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor”.
În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, numărul angajaţilor ajungând la 2.330.
Bogdan Tudorache