Acasă » Interes general » OMV a îmbunătățit estimările pentru 2030; transformarea în lider în tranziția energetică, o prioritate

OMV a îmbunătățit estimările pentru 2030; transformarea în lider în tranziția energetică, o prioritate

14 iunie 2024
ESG
energynomics

Grupul austriac OMV, acționarul majoritar de la OMV Petrom, a anunțat joi că şi-a revizuit în creștere estimările pentru 2030, motivul fiind un context de piață mai favorabil pentru petrol, gaze naturale şi marjele de rafinare, informează Reuters.

Înaintea unei întâlniri cu investitorii, OMV a informat că în 2030 mizează pe un profit operațional CCS de cel puțin 6,5 miliarde de euro, comparativ cu o țintă anterioară de şase miliarde de euro.

Grupul austriac şi-a îmbunătățit şi estimările referitoare la fluxul de numerar, până la cel puțin 7,5 miliarde de euro, de la şapte miliarde de euro anterior, grație măsurilor de îmbunătățire a eficienței care vor aduce cel puțin 500 de milioane de euro până la finele lui 2027.

„Prioritățile noastre principale vor fi maximizarea generării de numerar din activitățile noastre de bază, creşterea afacerilor în domeniul chimiei, transformarea OMV Petrom într-un lider al tranziției energetice în Sud-Estul Europei şi transformarea OMV într-un pionier în domeniul energiei geotermale, combustibililor sustenabil pentru aviație şi reciclării”, a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte România, una dintre componentele centrale ale strategiei energetice a grupului OMV este proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Potrivit grupului austriac, peste 90% din cheltuielile de capital pentru acest proiect au fost contractate. Procesul de obținere a autorizațiilor este în derulare, activitățile de foraj vor începe în 2025 şi primele cantități de gaze sunt aşteptate să fie livrate în 2027.

„De asemenea, România va juca un rol cheie în strategia OMV privind energia regenerabilă. România este a şasea cea mai populată țară din UE, una dintre țările cu cel mai puternic ritm de creştere a PIB-ului, şi are condiții de soare şi vânt favorabile. OMV Petrom, care are deja o poziție puternică în mixul național de producție a energiei, va continua să investească în energie regenerabilă precum energie eoliană şi fotovoltaică, susținut de finanțarea UE disponibilă”, se precizează într-un document publicat pe site-ul OMV.

La rându său, OMV Petrom confirmă că Strategia 2030 progresează conform planului. Ambiția strategică rămâne neschimbată – aceea de a fi lider în tranziția energetică în Europa de Sud-Est, prin cele trei direcții strategice: Tranziția către emisii de carbon reduse și zero, Dezvoltarea regională a gazelor naturale și Optimizarea activităților tradiționale. Pentru a susține implementarea Strategiei 2030, OMV Petrom investește 11 miliarde de euro în perioada 2022-2030. Strategia 2030 permite OMV Petrom să realizeze următoarele:

  • Dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE;
  • Dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrică din surse regenerabile din România;
  • Cele mai ample investiții pentru decarbonarea transportului din România prin producția de combustibili sustenabili și dezvoltarea celei mai extinse rețele de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 şi are o forță de muncă de aproximativ 20.600 de angajați la nivel mondial. Cel mai mare acționar la OMV este Guvernul austriac.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *