- Cererea de gaze în România rămâne în acest an sub nivelul din 2015; cerere stabilă pe piața de energie electrică
Cererea de gaze în România va rămâne în acest an sub nivelul anului 2015, în timp ce concurența va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import. Pe piața de energie electrică, cererea va fi relativ stabilă în 2016 față de 2015, potrivit estimărilor de piață realizate de OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe primele 9 luni.
„Estimăm că, în 2016, cererea de gaze în România să rămână sub nivelul anului 2015, în timp ce concurența va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentară pe prețuri și marje este generată și de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligația producătorilor și a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpăra prin intermediul platformelor centralizate până în anul 2021. Pe piața de energie electrică, preconizăm că cererea va fi relativ stabilă în 2016 față de 2015, cu marje îmbunătățite”, se arată în raportul OMV Petrom, conform Agerpres.
Pentru anul 2016, grupul OMV Petrom estimează că prețul țițeiului Brent va înregistra o valoare medie de 44 dolari/baril, iar diferențialul Brent-Urals este anticipat să fie mai mare decât în ultimii ani.
Potrivit sursei citate, valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimată la aproximativ 600 milioane de euro, cu circa 30% mai mică față de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream.
„Investițiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 70% față de nivelul ridicat din 2015, în principal ca urmare a finalizării activităților de foraj din blocul Neptun. Focus continuu pe managementul strict al costurilor și optimizarea portofoliului, pentru a genera un flux de trezorerie extins solid”, precizează grupul.
În activitatea de explorare, dezvoltare și producție de țiței și gaze naturale (Upstream), OMV Petrom estimează că scăderea mediei anuale a producției la nivel de Grup va fi de până la 4% comparativ cu 2015, din cauza declinului natural necompensat integral de nivelul investițiilor, precum și a lucrărilor planificate de optimizare a instalațiilor de suprafață de la Totea Deep în octombrie 2016. În sectorul de producție și dezvoltare sunt estimate aproximativ 1.000 de lucrări de reparații capitale și forarea a 40 de sonde noi în anul 2016, în cea de explorare sunt planificate a începe forajul în T4/16 cu două sonde, una offshore în zona de ape de mică adâncime și una onshore, iar pentru perimetrul Neptun Deep este în desfășurare o analiză detaliată în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale.
În activitatea de rafinare (downstream), grupul preconizează că rata de utilizare a rafinăriei va rămâne la aproximativ 90% în 2016. „Ne vom concentra în continuare pe îmbunătățirea performanței operaţionale și a eficientei energetice. În pofida provocărilor viitoare, ne vom concentra pe menținerea poziției pe piața gazelor naturale prin îmbunătățirea optimizării portofoliului și prin orientarea mai puternica spre clienți”, se arată în document.
Grupul a mai anunțat că din cauza unei defecțiuni la un transformator, una dintre turbinele pe gaz ale centralei electrice Brazi va fi indisponibilă pentru restul anului, ceea ce va afecta rezultatele pe 2016, analiza impactului fiind încă în desfășurare. De asemenea, tot în desfășurare se află și vânzarea parcului eolian Dorobanțu.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea — 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).