Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » OMV cumpără de la Statoil participații minoritare cu suma-record de 2,65 miliarde de dolari

OMV cumpără de la Statoil participații minoritare cu suma-record de 2,65 miliarde de dolari

energynomics

Compania de stat norvegiană Statoil a vândut către OMV o participație minoritară de 19% din câmpul petrolier matur Gullfaks, 24% din câmpul neexploatat Gudrun, și alte acorduri opționale pentru cooperare în 11 domenii de explorare și exploatare din Marea Nordului, vestul insulelor Shetland și în Insulele Feroe, potrivit Reuters citat de Mediafax. Tranzacția de 2,65 miliarde de dolari este de mare ajutor pentru satisfacerea nevoilor de finanțare pe care Statoil le are pentru a putea exploata noi zăcăminte. Datele arată că Statoil cheltuiește în prezent 19 miliarde de dolari pentru acest tip de operațiuni.

Suma inițială ar putea crește cu încă 500 de milioane de dolari, bani destinați investițiilor suplimentare pe care OMV ar putea fi nevoită să le facă pentru ca participația sa să fie una operațională. Directorul Executiv al Statoil a afirmat cu privire la afacerea încheiată că “prin această tranzacție, Statoil adaugă plusvaloare prin dezvoltarea activelor și deblochează capital pentru investiții în proiecte cu rate mari de recuperare a investițiilor în activități de bază. Anul trecut, compania norvegiană a înregistrat o producție de 2 milioane de barili de echivalent petrol (bep), iar până în 2020 vrea să ridice producția la 2,5 milioane bep, un obiectiv greu de atins în situația actuală.

De cealaltă parte, pentru OMV acest acord înseamnă că rezervele sale, fie ele dovedite sau probabile, au crescut cu aproximativ 320 milioane bep, iar producția este estimată să crească cu aproximativ 40.000 de barili pe zi în 2014 și aproape 60.000 de barili pe zi în 2016. Prin pătrunderea pe piața norvegiană firma austriacă speră că își va consolida prezența pe piețele din nordul Europei, cu ținte de producție de 350.000 de bep în 2016 de la 297.000 boe în prezent. Directorul Executiv al OMV a declarat că „tranzacția va oferi un impuls imens pentru strategia OMV și va fi un factor cheie în realizarea obiectivelor stabilite pentru 2016.” Tranzacția confirmă accentul pus pe creșterea importanței activității de bază a OMV, activitățile de explorare și producție de petrol și gaze naturale.

Grupul OMV este prezent în România prin achiziționarea în 2004 a companiei de stat din domeniul petrolului și gazelor Petrom, și prin stații de alimentare sub siglele Petrom și OMV. Situația financiară pentru primul semestru din 2013 arată că profitul net al OMV Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la circa 2,4 miliarde de lei (545 milioane de euro), chiar în condițiile în care vânzările au coborât cu 5%, la aproape 11,6 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *