OMV, proprietarul Petrom, a dat în judecată România, la Curtea Internaţională de Arbitraj, pentru că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.
OMV a acţionat în judecată statul român la data de 7 martie, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că Guvernul nu a plătit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor, potrivit datelor care apar în raportul pe 2016 al companiei austriece, conform economica.net.
„În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie creanţe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare a unor sonde şi de refacere a mediului, în valoare cumulată de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu data trimiterii acestei notificări, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV şi statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînţelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulamentele Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, scrie în raport.
Potrivit evaluărilor făcute de OMV, suma totală pe care o are de recuperat de la statul român ca urmare a acestui tip de cheltuieli se ridică la 542 de milioane de euro.
Suma reprezintă valoarea estimată prezentă a întregii creanţe asupra statului roman (inclusiv cererile nerambursate încă). OMV precizează că aceasta valoare include şi lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie şi care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele pana în 2030. Rambursarea acestor cheltuieli se va solicita Statului român progresiv, pe masura ce lucrarile vor fi finalizate, mai spune OMV.