OMV Petrom a solicitat instanței anularea ordinului din luna mai prin care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit în sarcina companiei și a Romgaz obligații de ofertare de gaze pe burse cu preț de pornire plafonat, așa-numitul program de gas release, conform Profit.ro
Întrebat de Profit.ro dacă OMV își menține demersul și după promulgarea legii prin care este majorat procentul ce urmează a fi ofertat la 40% din producția internă, șeful segmentului Downstream Gas, Franck Neel, a precizat: “Analizăm oportunitatea revizuirii poziției noastre, nu pot comenta acum ce vom face din punct de vedere legal”. Primul termen de judecată în proces, intentat în contencios administrativ la Curtea de Apel București, a fost stabilit pentru jumătatea lunii octombrie.
Ordinul ANRE atacat de OMV Petrom prevede că „În perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2022, producătorii de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh au obligația să oferteze vânzarea unor cantități de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public și nediscriminatoriu, pe piețele centralizate din România, în cotă procentuală anuală de 30%”.
Ofertarea trebuie să se facă într-o primă fază la un preț inițial maximal al gazului egal cu 95% din prețul de pe bursa austriacă CEGH. Ulterior, prețul maximal urmează a fi stabilit în proporție de 80% în funcție de prețul mediu de pe platformele centralizate românești OPCOM și BRM și în proporție de doar 20% de cel de pe CEGH. Interesant este că, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, obligația de ofertare de gaze a fost introdusă de Guvern și în Legea energiei, prin ordonanță de urgență. Mai mult, procentul din producție care trebuie pus astfel în vânzare de către producători a fost majorat de către Executiv de la 30% la 40%, iar furnizorii au fost obligați să cumpere gazele scoase astfel pe piețele centralizate.