OMV Petrom a finalizat investiția de 40 de milioane de euro pentru instalația de desulfurare a gazelor de la rafinăria Petrobrazi. Investiția a fost începută în 2010 și se apreciază că noua instalație va permite reducerea emisiilor poluante ale rafinăriei, în linie cu nivelele europene, dar și că va conduce la sporirea eficienței energetice a întregii rafinării. Dintr-un total de 600 de milioane de euro, sumă alocată pentru modernizarea tuturor proceselor industriale de la Petrobrazi, până acum aproximativ 500 de milioane și-au găsit locul în proiectele de eficientizare și tehnologizare ale rafinăriei.
Programul OMV Petrom pentru tehnologizarea la cel mai înalt nivel a rafinăriei Petrobrazi este unul amplu. În 2009 OMV Petrom amânase tehnologizarea rafinăriei Petrobrazi cu cel puțin doi ani, și se aprecia că acestea vor fi gata în 2012, după ce termenul inițial era 2010. Proiectul de până atunci prevedea creșterea capacității unității de distilare atmosferică și în vid de la 4,5 milioane tone/an la 6 milioane tone/an, simultan cu asigurarea condițiilor pentru extinderea instalației de cocsare, construirea primei unități de hidrocracare din România și a unei instalații noi de obținere de hidrogen. Programul de investiții de la acea dată includea printre altele și modernizarea sistemului de utilități, reorganizarea rețelei de distribuție și investiții de protecția mediului cu scopul reducerii emisiilor.
Între timp strategia pentru modernizarea rafinăriei a suferit transformări. În mai 2011 Petrobrazi Ploiești a fost oprită pentru o perioadă de șase săptămâni pentru a se realiza lucrările care-i permit să proceseze exclusiv țiței din producția internă. Capacitatea de procesare s-a redus la 4,2 milioane de tone pe an, și raportul financiar pentru trimestrul I din 2012 considera că rata de utilizare și mixul de produse se vor îmbunătăți. O altă etapă în cadrul proiectului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi a fost finalizată în ianuarie 2013. La această dată s-au terminat lucrările pentru modernizarea instalaţiei de cocsare, în urma unei investiţii de circa 45 milioane de euro. Următoarele planuri pentru Petrobrazi Ploiești includ extinderea capacităţii instalaţiilor de hidrofinare motorină şi de cracare catalitică.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. La sfârşitul anului 2012, compania exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol. Rafinăria Petrobrazi Ploiești este singura rafinărie funcțională a OMV Petrom în România, iar produsele petroliere sunt distribuite în România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.