Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică (ICPT) din Câmpina are un nou depozit de stocare a probelor geologice și aparatură de laborator modernă în urma unei investiții de 4,6 milioane de euro, din care 1,54 milioane de euro au reprezentat fonduri UE nerambursabile, anunță compania OMV Petrom.
“După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de țiței și gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producției, provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obține date mai precise cu privire la structurile geologice și putem testa noi soluții de exploatare a zăcămintelor existente, astfel încât să putem crește productivitatea acestora”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom și responsabil cu activitatea de explorare și producție, scrie profit.ro
„Cea mai veche carotă din punct de vedere geologic (pe care a colectat-o institutul – n.r.) are peste 540 milioane de ani și a fost prelevată în anii ’80, de la o adâncime de peste 2.000 de metri. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri”, menționează reprezentanții OMV Petrom.
ICPT Câmpina a fost înființat în 1950 ca centru de cercetare stiințifică pentru ingineria de zăcământ, foraj și extracție a petrolului. ICPT face parte din divizia Explorare – Producție, unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom.