OMV Petrom anunță o creștere de 13% a vânzărilor consolidate în primele nouă luni ale anului, comparativ cu 2018 până la 18,2 miliarde de lei susținute de vânzări mai mare atât în sectorul produselor petroliere, cât și în cel al gazelor naturale. Profitul net a fost aproximativ 2,8 miliarde de lei, în creștere cu 3% comparativ cu perioada similară din 2018.
Rezultatul din exploatare CCA s-a menținut aproape de 3,5 miliarde de lei, cu o contribuție mai redusă a trimestrului 3 din 2019, care a fost influențat în principal de scăderea prețurilor țițeiului și a volumelor de hidrocarburi.
Investițiile au însumat 2,8 miliarde de lei, iar contribuția la bugetul de stat al României în perioada ianuarie-septembrie 2019 a fost de circa 9 miliarde de lei.
În segmentul de explorare și producție, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost 2,1 miliarde de lei, în scădere cu 12% față de perioada similară a anului trecut. Prețul mediu al țițeiului Ural a fost de 64,66 dolari pe baril (USD/bbl), în scădere cu 9%. Producția zilnică a grupului a scăzut cu 6%, în principal din cauza declinului natural al zăcămintelor și a transferului a nouă zăcăminte. Producția de gaze din România a grupului OMV a scăzut cu 8%. Costul de producție s-a menținut stabil la 11,1 dolari pe baril echivalent petrol.
În segmentul de prelucrare a țițeiului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost 1,1 miliarde de lei, cu 16% mai mare. Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 96% în primele nouă luni, ajungând la 99% în trimestrul trei. Marja de rafinare OMV Petrom a fost de 4,67 USD/bbl, influențat de evoluțiile prețurilor internaționale ale produselor petroliere și țițeiului. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4% datorită creșterii cererii în România și în regiune.
În segmentul de gaze naturale, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 197 milioane de lei, comparabil cu cel din primele nouă luni din 2018. Vânzările de gaze naturale către terți au însumat 30,13 TWh, în creștere cu 3%, iar producția netă de energie electrică a scăzut cu 9%, la 2,13 TWh din cauza condițiilor de piață nefavorabile din trimestrul 2 al acestui an.
Volumul de gaze naturale din depozite s-a ridicat la 4,3 TWh la sfârșitul trimestrului 3, față de 3,5 TWh la sfârșitul trimestrului 3 din 2018.