Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom crește investițiile cu 20%, oferă dividende de 66% din profit

OMV Petrom crește investițiile cu 20%, oferă dividende de 66% din profit

25 aprilie 2025
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

OMV Petrom va distribui dividende de bază record de aproximativ 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024, reprezentând 66% din profitul net al Grupului, a anunțat compania.

Bugetul pe 2025 prevede continuarea planului ambițios de investiții, cu o creștere de peste 20% față de 2024, la 8,1 miliarde de lei.

„Am încheiat 2024 cu rezultate operaționale solide și am înregistrat progrese importante în implementarea Strategiei 2030. Proiecte strategice, precum Neptun Deep, avansează conform planului. OMV Petrom este un jucător important pentru asigurarea securității energetice a României. Angajamentul nostru este să creăm valoare pentru toți acționarii noștri și pentru România. Adunarea Generală este un moment important, în care fiecare acționar, inclusiv cei minoritari, are ocazia de a participa activ la deciziile care modelează  viitorul companiei”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

 

Dividende de 2,8 miliarde de lei pe 2024

Adunarea Generală a aprobat distribuirea unui dividend de bază pentru anul financiar 2024 în valoare brută de 0,0444 lei/acțiune, rezultând un randament al acțiunii de 6,3%. Dividendele se vor plăti începând cu 3 iunie 2025, către acționarii înregistrați la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.

Valoarea brută a dividendului de bază este cu 7,5% mai mare față de anul precedent.

Valoarea totală a dividendelor pentru 2024 se ridică la 2,8 miliarde de lei, reprezentând 66% din profitul net și 43% din fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare operațional ale Grupului OMV Petrom din 2024. Din această sumă, aproximativ 1,2 miliarde de lei vor reveni acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2024 peste 44% din acțiunile companiei. Peste 570 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.

 

Investiții de 8,1 miliarde de lei

Adunarea Generală a aprobat și bugetul pe 2025 al OMV Petrom S.A., care prevede investiții de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creștere cu peste 20% față de 2024. Circa 70% din investițiile din 2025 vor fi direcționate către segmentul Explorare și Producție. Sunt planificate etape importante în dezvoltarea Neptun Deep – un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România: a început forajul sondelor de producție, platforma de producție este în construcție, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice, se lucrează la construcția navei suport pentru operațiunile de producție, precum și la construcția stației de măsurare a gazelor naturale.

 

Schimbări la nivelul Consiliului de Supraveghere

Dat fiind că mandatele actuale ale tuturor  membrilor Consiliului de Supraveghere expiră la data de 28 aprilie 2025, în AGOA a fost votată componența Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom pentru următorul mandat de patru ani, începând cu data de 28 aprilie 2025 până la data de 28 aprilie 2029, precum și remunerația acestora pentru anul curent 2025.

Au primit un nou mandat: Sorin Dumitru Elisei, Berislav Gaso, Răzvan Eugen Nicolescu, Alfred Stern, Katja Tautscher, Martijn van Koten, Jochen Weise. Lor li se adaugă doi noi membri: Christine Catasta și Teodora Elena Preoteasa.

În cadrul AGOA a fost aprobată și renumirea KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru auditul situațiilor financiare 2025.

 

Actualizarea Actului Constitutiv al OMV Petrom S.A., aprobată de AGEA

Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor OMV Petrom, convocată în aceeași zi, a aprobat actualizarea Actului Constitutiv al companiei. Modificările reflectă actualizarea obiectului de activitate în conformitate cu noua Clasificare a activităților din economia națională – CAEN Rev. 3, ce a intrat în vigoare în ianuarie 2025, precum și actualizarea activităților secundare, în acord cu aceasta și cu evoluția modelului de afaceri.

Obiectul principal de activitate al companiei a rămas același și sub codificarea CAEN Rev. 3 “0610 – Extracția petrolului brut”, ce include activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW.

Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

La sfârșitul anului 2024, acționarii români dețineau peste 44% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 23,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *