OMV Petrom a descoperit țiței în perimetrul XVIII Istria, în cadrul unei operațiuni de forare de 19 milioane de euro derulată la circa 60 de kilometri de țărmul Mării Negre, în ape cu adâncimea de 50 de metri.
Zăcământul, aflat la o adâncime de peste 2,1 kilometri sub nivelul mării, ar putea fi dezvoltat în următorii ani. Primele estimări arată că producția potențială pe sondă s-ar putea ridica la maximum 2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi. Costurile cu dezvoltarea depozitului de țiței ar ajunge la peste 100 milioane de euro.
18% din producția internă a Petrom provine din Marea Neagră
„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România.
Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare și Producție.
Platoul continental românesc al Mării Negre a fost explorat începând cu finalul anilor 1960, iar din 1987 a început și producția. Acum, în perimetrul Istria OMV Petrom produce 31.000 de bep/zi din cinci depozite. OMV petrom, în consorțiu cu ExxonMobil și Gas Plus explorează perimetrele Neptun Shallow și Neptun Deep, de mică, respectiv mare adâncime, și perimetrul de mare adâncime Midia Deep, toate cu miză privind prezența gazelor naturale.