Reprezentanții OMV Petrom vor fi chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informații legate de manipularea pieței de energie și de creșterea artificială a prețurilor, a declarat marți deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților. Afirmația vine în contextul în care Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și, de asemenea, fost director în cadrul OMV Petrom, a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe rușii de la Gazprom.
“În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o rețea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE și s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranța că voi fi impresionat sau speriat”, a declarat Iancu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Nicolescu va putea da toate explicațiile necesare, inclusiv cele legate de Gazprom, în fața comisiei de anchetă. “Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”, a susținut deputatul PSD. “Dacă îl liniștește, îl anunț că nu va fi singur, pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitați și alți înalți responsabili și angajați care pot da informații lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieței, creșterea artificială a prețului, vulnerabilizarea siguranței și a sistemului energetic național”, a mai arătat Iancu. El i-a atenționat pe cei care “se grăbesc să intre în acest joc al calomniei și denigrării la adresa mea că vor trebui să-și susțină argumentele și în față instanței”.
Anterior, tot marți, Nicolescu a scris pe Facebook: “Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niște teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înțeles foarte bine că marele câștigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!”. Nicolescu se referă la scrisoarea comisarului european pentru Energie, Miguel Canete, care a avertizat că modificările aduse recent Legii gazelor în comisia condusă de Iulian Iancu pot readuce România în procedură de infringement. Mai exact, spun cei de la Bruxelles, obligația ca 70% din gaze să fie tranzacționate pe bursă ar pune bariere exporturilor de gaze.
Luni, Iancu afirma că a pregătit un răspuns către comisarul european, însă a ținut să precizeze că, în opinia sa, oficialul european ar fi fost manipulat. “În mod intenționat sau nu, eu cred că datele i-au fost prezentate președintelui Comisiei Europene în mod manipulatoriu și eronat și cred că i s-a sugerat că transparență înseamnă tranzacționare fizică în punctul virtual și că avem îndeplinită condiția de transparență, ceea ce nu este corect, pentru că pe noi nu ne interesa transparența din tranzacționarea fizică, ci din modul de formare a prețului la gaze. Deci o primă confuzie. A doua confuzie a fost cea legată de procentul 70-30, în care i s-a sugerat că 70 ar însemna că 70% din producția de gaze a României nu va mai putea fi dată niciodată la export, ceea ce însemna că puneam o barieră la export în mod artificial. Adică o manipulare vizibilă. Eu personal am pregătit un răspuns, pe care o să vi-l dau în momentul în care l-am finalizat. O să-l și postez online și o să-i cer domnului comisar să avem o discuție, înțeleg că domnul comisar cunoaște aceste detalii, că este un bun cunoscător al domeniului și că putem avea o discuție pe argumente”, a declarat Iancu în fața jurnaliștilor.
Pe 4 octombrie, Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, iar unul dintre amendamentele votate instituie obligația ca 70% din gaze să fie tranzacționate pe bursa OPCOM. Plenul Parlamentului a decis, marți, ca proiectul de lege să fie retrimis la comisie pentru a doua oară.