OMV Petrom nu va plăti noua contribuție de solidaritate, instituită prin OUG 186/28 decembrie 2022, întrucât pragul de 75% din cifra de afaceri al activităților care fac obiectul ordonanței nu a fost atins, au spus, joi, oficialii companiei, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor financiare aferente anului 2022.
În schimb, compania va institui un dividend special până la jumătatea anului, spun oficialii companiei. Întrucât acționariatul companiei include și statul român, care deține 20,7% din titluri, o parte din aceste dividende va merge și la bugetul de stat. OMV Aktiengesellschaft deține circa 51,16% din acțiuni, iar aproximativ 28% sunt deținute de investitori privați.
”Vom oferi dividende speciale. Nu am stabilit încă suma, o vom face la mijlocul anului 2023…Propunerea directoratului este să creștem dividendul de bază cu 10%, și, mai mult decât atât, pentru al doilea an consecutiv, propunem să oferim dividende speciale”, au declarat reprezentanții OMV Petrom.
Întrebată de Energynomics care vor fi condițiile în care va fi adoptat dividendul special, Alina Popa, CFO, a spus:
”Vom vedea evoluția prețurilor și a costurilor, performanța noastră financiară pentru următoarele luni – acesta este primul element. Al doilea, la fel de important – vom progresa spre decizia finală de investiție a proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect din istoria noastră, cu un impact semnificativ asupra companiei. Vom avea estimări mai bune decât în prezent asupra costurilor acestui proiect și, deasemenea, vom urmări evoluția schimbărilor legislative care vor avea loc în România în următoarele luni. Pe baza tuturor acestor elemente și a poziției noastre financiare, vom face o analiză și vom anunța la mijlocul anului propunerea directoratului pentru un dividend special”.
Guvernul a primit deja o notă din partea Comisiei Europene, în care se stipulează că OMV Petrom nu trebuie să plătească noua taxă, impusă prin OUG 186/28 decembrie 2022, întrucât pragul de 75% din cifra de afaceri nu a fost atins. Ministerul de Finanțe a avut altă interpretare, însă experții consultați de Energynomics au declarat încă de marți că interpretarea legii conform Comisiei Ministerului Finanțelor nu poate avea câștig de cauză.
În urma anunțului rezultatelor financiare ale companiei titlurile SNP listate la Bursa de Valori București s-au apreciat ușor joi, 2 februarie, atingând valoarea de 0,4685 lei/ acțiune (+0,21%) în jurul orei 1.00 pm. Dealtfel, titlurile au crescut susținut încă din data de 31 ianuarie, când investitorilor le-a fost clar, în urma recomandării primite de Guvern de la Comisia Europeană, că OMV Petrom nu va plăti noua taxă de solidaritate. Dealtfel, reprezentanții OMV Petrom spun că în România există un nivel foarte ridicat al suprataxării, inclusiv prin taxe noi introduse în 2022 și toate aceste contribuții trebuie luate în calcul dacă se decide introducerea unei taxe de solidaritate.
”Nivelul impozitelor suplimentare plătite de OMV Petrom, din 2013 și până în prezent, a fost de aproximativ 6 miliarde de lei”, au mai adăugat oficialii OMV Petrom.
Pentru anul 2022, contribuția la bugetul statului a companiei a fost de 20 de miliarde de lei, un nivel –record.
Totodată, impactul subvenției la carburant de 50 de bani pe litru, care include 50% contribuția voluntară a companiei, a produs un cost de 470 de milioane de lei în 2022, au răspuns oficialii companiei unei întrebări formulate de Energynomics.