Acasă » Interes general » OMV Petrom obține finanțare prin PNRR pentru două proiecte de producție de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom obține finanțare prin PNRR pentru două proiecte de producție de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

26 februarie 2024
Interes general
energynomics

OMV Petrom anunță semnarea a două contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR pentru construirea a două capacități de producție de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanțării de 50 milioane de euro; valoarea investiției totale este de circa 140 milioane de euro.

Finanțarea a fost obținută în urma reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investițiilor în hidrogen verde, inițial lansată în 2022.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, reamintește că prin “Strategia 2030”, compania s-a angajat să susțină tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu. „Circa 35% [din această sumă] vor susține proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon”, subliniază oficialul OMV Petrom. La rândul său, Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing, apreciază că “hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezintă o soluție viabilă pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon”. “Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem pași importanți pentru o activitate de rafinare sustenabilă.”

Proiectele vizează construirea a două instalații de electroliza apei, de 35 MW și 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, prin urmare fără emisii de carbon, permițând clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obținut. Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă în cadrul celor două proiecte a fost estimată la circa 8 kilotone.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

În prezent, proiectele sunt în faza de proiectare, având ca obiectiv decizia finală de investiție în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *