Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom: profit mai mic cu 11% în 2019, deși vânzările au crescut cu 13%; dividende mai mari

OMV Petrom: profit mai mic cu 11% în 2019, deși vânzările au crescut cu 13%; dividende mai mari

7 februarie 2020
Explorare și producție
energynomics

Bogdan Tudorache

Veniturile OMV Petrom înregistrate anul trecut au avansat cu 13%, la circa 25,5 miliarde lei, însă compania a anunțat o scădere a profitului net cu 11%, până la 3,63 miliarde de lei, față de 2018. Investițiile s-au cifrat la 4,2 miliarde lei, în scădere cu 2% față de anul anterior.

În același timp, directoratul OMV propune un dividend în valoare brută de 0,031 lei/acţiune pentru anul financiar 2019, în creștere cu 15%.

Valoarea vânzărilor consolidate a crescut în anul 2019 cu 13% comparativ cu anul 2018, până la 25,48 miliarde de lei, determinată, în principal, de volume de vânzări mai mari de gaze naturale și produse petroliere. Rezultatul din exploatare în baza costurilor curente (CCA) excluzând elementele speciale a scăzut cu 5%, până la 4,57 miliarde de lei, reflectând mediul nefavorabil pentru cotațiile țițeiului și al marjei de rafinare. În același timp, contribuția la bugetul de stat al României în perioada ianuarie – decembrie 2019 a fost de 11.9 miliarde de lei. Pentru 2020, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi 60 USD/bbl (2019: 64 USD/bbl). Marjele de rafinare sunt estimate a se situa peste 5 USD/bbl;

Iată câteva elemente din bilanțul companiei:

Upstream

  • Cu un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 2,84 miliarde de lei, cu 12% mai mic față de anul 2018, segmentul Upstream a avut o contribuție de aproximativ două treimi din rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al OMV Petrom
  • Producția Grupului a scăzut cu 5% față de anul 2018, în principal din cauza declinului producției de gaze naturale din România cu 7%, întrucât contribuția din descoperiri (4461 Totea Sud) a compensat doar parțial declinul natural abrupt
  • Costul de producție al Grupului a fost de 10,90 USD/bep, în scădere cu 3% în principal datorită evoluției favorabile a ratei cursului de schimb valutar.

Downstream Oil

  • Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 1,5 miliarde de lei, cu 12% mai mare. Rezultatul reflectă efectul scăzut de bază datorat reviziei planificate a rafinăriei din anul precedent, o performanță operațională robustă în 2019, cu rata utilizării rafinăriei de 97%, precum și contribuția crescută a vânzărilor.
  • Indicatorul marjă de rafinare OMV Petrom a scăzut cu 26%, la 4,67 USD/bbl, fiind influențat de evoluțiile prețurilor internaționale ale produselor petroliere și ale țițeiului.
  • Pe o piață foarte competitivă, volumul vânzărilor totale de produse rafinate au crescut cu 10% față de anul 2018, reflectând creșterea cererii și baza redusă din 2018, cauzată de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi.
  • Vânzările cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4%.

Downstream Gas

  • Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 282 de milioane de lei, reflectând optimizarea portofoliului de clienți și produse.
  • Volumul vânzărilor de gaze naturale către terți au crescut cu 16%, prin intensificarea activității de trading și creșterea numărului de clienți B2B.
  • Producția netă de energie electrică a fost de 3,40 TWh, reprezentând 6% din producția de electricitate a României

Proiecte de investiții cheie 2019

Upstream

  • A fost finalizată la Hurezani cea mai mare instalație de tratare a gazelor din țară, cu investiții de aprox. 50 de milioane de euro. Inițiativa a făcut parte dintr-un program de investiții de 200 de milioane de euro derulat de-a lungul mai multor ani, pentru a dezvolta în hubul de gaze Hurezani astfel încât să deservească producția de gaze din Sud-Estul României.
  • Campanie de foraj în apele de mică adâncime din Marea Neagră.
  • Optimizare portofoliu: transferul a 9 zăcăminte către Mazarine Energy Romania finalizat si contractual de transfer a încă 40 de zăcăminte semnat.
  • Extindere în regiunea Mării Negre, prin preluarea participației în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria. Încheierea tranzacției este supusă anumitor condiții precedente și se estimează că va avea loc până la jumătatea anului 2020.

Downstream Oil

  • Au fost finalizate proiecte majore care au necesitat investiții de circa 130 de milioane de euro (cumulat de-a lungul anilor de implementare): unitatea de policombustibili, un sistem închis de golire rapidă la unitatea de cocsare de la Petrobrazi și modernizarea depozitului de carburanți de la Arad.
  • Negocierile pentru parteneriatul cu Auchan Retail Romania pentru deschiderea magazinelor de proximitate în stațiile de distribuție Petrom sunt în derulare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *