Grupul OMV Petrom raportează un profit net de 1,84 de miliarde de lei după primele nouă luni ale anului, un nivel de peste două ori mai ridicat decât cel consemnat în primele trei trimestre ale anului 2016. Nivelul investițiilor efectuate a coborât ușor, la 1,72 de miliarde de lei, față de 1,81 de miliarde de lei, în același interval al anului precedent (-5%), în condițiile în care vânzările au urcat cu 20%, până la 14,29 de miliarde de lei.
„Am beneficiat de creșterea cotațiilor la mărfuri și de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplină strictă a costurilor în vederea îmbunătățirii poziției competitive pe piață”, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, referindu-se la trimestrul al treilea. Comentariile descriu însă, în bună măsură, întreg anul 2017. „Rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale în 1-9/17 a atins 2,7 mld lei, atât segmentul Upstream, cât și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a supracompensat impactul din declinul producției. În Downstream Oil rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cu precădere în domeniul vânzărilor cu amănuntul, cât și un grad de utilizare a activelor companiei în continuare ridicat”, mai explică Mariana Gheorghe.
În ceea ce privește perspectivele pentru anul 2017, OMV Petrom se așteaptă că prețul mediu al țițeiului Brent să fie de 52 de dolari pe baril, iar diferențialul dintre țițeiurile Brent și Ural să scadă comparativ cu 2016. Creșterea consumului privat în România se estimează să susțină în continuare cererea pentru produse petroliere, în pofida unor așteptări de scădere a acesteia în T4/17 că urmare a sezonalității și a majorării accizelor la carburanți. Marjele de rafinare sunt estimate la un nivel semnificativ mai ridicat față de 2016.
La nivel național, OMV Petrom se așteaptă la o creștere a cererii de gaze naturale și carburanți și o ușoară creștere a cererii pentru electricitate față de 2016.
Raportul către acționari amintește și noutățile de reglementare, în principal deciziile Parlamentului referitoare la obligația de tranzacționare a gazelor naturale pe platformele centralizate și la impozitarea suplimentară a veniturilor obținute din liberalizarea prețului gazelor naturale.
„Recent am observat progrese în privința propunerilor guvernamentale referitoare la regimul redevențelor onshore și offshore, precum și la cadrul operațional al activităților offshore”, mai declară Mariana Gheorghe. Aceste aspecte sunt detaliate apoi, în raport:
- Guvernul a aprobat legea privind activitățile offshore, care acoperă aspecte operaționale și de taxare; legea este în curs de adoptare de către Parlament
- Guvernul a publicat proiectul de lege privind redevențele; procesul de consultare publică s-a încheiat recent
- Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshorePrincipalele incertitudini care pot influență rezultatele companiei rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.
„Prin natura activității de extracție, procesare, transport și vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expus în mod inerent riscurilor de siguranță și de mediu. Prin intermediul programelor sale de HSSE și de gestionare a riscurilor, OMV Petrom își menține angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie”, este precizat în raport. ”În privința riscului de reglementare, compania se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă, influențând întregul mediu de afaceri.”