Tranziția energetică are un rol crucial în strategia OMV Petrom, iar compania a făcut progrese majore în acest sens inclusiv prin asocierea cu diverși parteneri în mai multe proiecte de generare a energiei din surse regenerabile, a declarat Ionuț Ciubotaru, vice-președinte al OMV Petrom.
„Suntem un pic înainte față de ceea ce ne-am propus. Ne bazăm pe proiectele pe care le-am dezvoltat în parteneriat cu diferite companii și entități. Mergem înainte. Încercăm să ne mișcăm repede, în ton cu industria”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.
Compania are în derulare licitații pentru proiecte de 450 MW împreună cu CE Oltenia și pentru o altă capacitate de producție din surse regenerabile de 88 MW la Doljchim. „În curând” ar putea derula o altă licitație pentru un proiect de 700 MW în Teleorman.
Potrivit lui Ciubotaru, tranziția energetică se va desfășura prin parteneriate, iar această caracteristică este determinată de mai multe motive argumente, precum complexitatea proiectelor, costurile mari ale investițiilor și know-how-ul necesar. „Există o apetență pentru parteneriate, dar sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite”, a adăugat el.
Multe proiecte sunt realizate într-un mod neprofesionist, ceea ce le face imposibil de realizat. O altă problemă este că în România există foarte puține companii EPC care să poată construi proiecte de mari dimensiuni.
Tranziția energetică are printre efecte și migrarea proiectelor mari din zonele industrializate din preajma orașelor mai mari către localități mai mici. În opinia lui Ionuț Ciubotaru, aceste noi zone ar trebui să fie mai bine pregătite pentru a primi infuzie de capital.
Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.