OMV Petrom a raportat un profit net de circa 4 miliarde de lei, însă a plătit la buget o contribuție de solidaritate pentru 2022 și 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde lei, în afară de impozitul pe profit datorat în mod clasic. Totodată, contribuția la bugetul de stat la nivel de grup a fost de 16 miliarde lei, incluzând impozite și dividende. Din datele consultate de Energynomics rezultă un profit net CCA mai mic cu 27% față de 2022, în ton cu o scădere a vânzărilor de circa 37%. Profitul net atribuibil acționarilor a fost de 4,03 miliarde lei, în scădere cu 61% față de anul-record 2022.
Cu toate acestea, directorul financiar al grupului a explicat că nu există un deficit de cash flow.
”Compania noastră are un bilanț foarte solid. Suntem în prezent pe o poziție netă de numerar, avem mai mult numerar decât datorii, astfel că nu este necesar să ne finanțăm de pe piața bancară sau de pe piața de capital, pentru a susține planul de investiții și respective dividendele anunțate”, a precizat CFO-ul Alina Popa, în cadrul unei conferințe. Mai mult, grupul ar putea acorda în acest an un dividend special acționarilor.
Rezultatele mai slabe ale anului 2023 au fost în primul rând cauzate de scăderea prețurilor, se mai arată în raportul consultat de Energynomics.
”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 38.808 milioane lei în 2023 a scăzut cu 37% comparativ cu 2022, influențată negativ de prețuri mai mici ale mărfurilor și de volume mai mici aferente vânzărilor de energie electrică, compensate doar parțial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 69% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 30%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în suma de 8.482 mil lei în 2023 a scăzut comparativ cu valoarea de 12.198 mil lei din 2022, din cauza contribuției mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal că urmare a marjelor de rafinare mai slabe și a ratei de utilizare mai scăzute din cauza reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare și Marketing, a scăderii prețurilor în segmentul Explorare și Producție, precum și a marjelor mai mici la gaze naturale atât din tranzacțiile cu terții cât și din tranzacțiile cu gaze naturale din producția proprie în segmentul Gaze și Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, impozite specifice segmentului Explorare și Producție mai mici, în principal că urmare a prețurilor mai mici, precum și scăderea achizițiilor, în principal datorită volumelor și prețurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică și țiței importat, parțial contrabalansate de volume mai mari de produse petroliere achiziționate de la terți. Linia Consolidare a avut o contribuție negativă în 2023 de (227) mil lei (2022: (99) mil lei). Rată efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 15% (2022: 16%). Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 7.464 mil lei (2022: 10.273 mil lei)”, se arată în raport.