OMV va investi anul acesta 1,75 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari) în producţia de gaze naturale în Siberia, o sumă suplimentară de un miliard de euro urmând a fi investită anul viitor, a declarat joi seară directorul general de la OMV, Rainer Seele, informează RIA Novosti.
De asemenea, Rainer Seele a spus că acţionarii gazoductului Nord Stream 2 nu sunt interesaţi să intre în conflict cu Europa ci doresc să elimine îngrijorările exprimate de unele state UE faţă de acest proiect, conform Agerpres.
În luna martie a acestui an, OMV şi-a anunţat intenţia de a prelua participaţia de 24,99% deţinută de grupul german Uniper la zăcământul de petrol şi gaze Yuzhno-Russkoye din vestul Siberiei, evaluat la 1,85 miliarde de dolari. Un joint venture între Gazprom (40%) şi companiile germane Wintershall Holding GmbH (35%) şi Uniper (25%) dezvoltă acest zăcământ. Acordul de achiziţie ar urma să fie semnat până la finele anului. Consiliul de supervizare de la OMV a aprobat deja tranzacţia care are nevoie şi de aprobarea acţionarilor şi a organismelor de reglementare.
De asemenea, în luna decembrie 2016, OMV şi grupul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.
Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Un număr de cinci companii energetice europene, printre care se numără şi grupul austriac OMV, au acceptat să furnizeze jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream 2.
Statele membre din Europa de Est precum şi satele baltice susţin însă că un nou gazoduct care să transporte gaze naturale ruseşti via Marea Baltică va face din UE un prizonier al Moscovei în timp ce statele membre din nordul Europei, în special Germania care este principalul client al Gazprom, susţin că proiectul are numai avantaje economice.