Acasă » Electricitate » Ondřej Šafář, CEZ România: România este cea mai atractivă piață din regiune

Ondřej Šafář, CEZ România: România este cea mai atractivă piață din regiune

23 august 2018
Distribuţie
energynomics

Începând cu 1 august, Ondřej Šafář este noul country manager țară al CEZ România, înlocuindu-l pe Martin Zmelik, care a condus timp de aproape cinci ani operațiunile Grupului CEZ în România. Anul 2017 a fost marcat de impactul reușitelor operaționale, CEZ România revenind pe profit (420 de milioane de lei), în creștere cu 651 de milioane de lei față de anul 2016. energynomics.ro l-a întâmpinat pe Ondřej Šafář cu câteva întrebări despre prioritățile Grupului în viitorul apropiat. Interviul complet va fi publicat în următoarea ediție a revistei energynomics.ro, disponibilă din 18 septembrie.

Domnule Ondřej Šafář, ați venit în România doar de câteva luni. Cu toate acestea, aveți cunoștințe extinse despre România din anii anteriori perioadei în care ați activat în Bulgaria și Turcia. Cum vedeți în prezent piața energetică locală și ce părere aveți despre Grupul CEZ în România, în comparație cu situația pe care ați cunoscut-o în trecut?

Sunt foarte fericit să fiu din nou în România după mai bine de șase ani. Nu pot uita faptul că mi-am început cariera în cadrul Grupului CEZ aici, în 2005. Sunt impresionat de realizările echipei locale din ultimii șase ani, de când am plecat din România pentru alte responsabilități. Când ești implicat în activitățile de zi cu zi, nu vezi foarte clar evoluția unui business, dar când privești din exterior, schimbările sunt mai vizibile.

Când le-am comunicat colegilor din Turcia că plec în România, mi-au spus că angajații de aici sunt foarte mândri că lucrează pentru CEZ. Această energie care vine de la oameni ne va ajuta să continuăm proiectele în derulare (precum SMART Transformation) și să dezvoltăm unele noi.

În ceea ce privește România, am aceeași opinie bună precum în 2012. Este evident însă că produsele, serviciile și infrastructura sunt mai dezvoltate decât acum 6 ani.

De la Praga la București este o distanță mai mare decât de la București la Ankara. Presupun că ați călătorit frecvent pe aceste rute în ultimii ani, nu numai din punct de vedere geografic, ci și cultural și istoric. Cum se compară piața de energie din România cu cele din Bulgaria și Turcia?

Dacă aș compara aceste trei piețe de energie în care am activat până în prezent, criteriul major pe care l-aș lua în considerare este competitivitatea și pot afirma că în acest moment România este cea mai dezvoltată și, prin urmare, cea mai atractivă. Nu numai din perspectiva unui investitor, ci și din perspectiva clienților, o piață complet liberalizată și competitivă este una extrem de interesantă. O dovadă vie a acestei afirmații este faptul că și câțiva jucători din industria Telco sunt activi pe această piață.

Piața de energie electrică din Bulgaria are în prezent un model hibrid. Furnizarea de energie electrică la nivel macro și cu amănuntul funcționează atât în termeni de tranzacții „reglementate” (tarifele sunt stabilite de autoritatea de reglementare a energiei electrice), cât și cu segmentul liberalizat pentru tranzacțiile „libere”, în care energia electrică este furnizată la prețuri negociate.

În ceea ce privește Turcia, este cu siguranță o piață uriașă, întrucât există 21 de regiuni de distribuție cu niveluri diferite de dezvoltare, variind de la Istanbul, un oraș mare, către partea estică a Turciei, cu electrificare limitată. De asemenea, principala strategie a Turciei este de a fi pe deplin independentă din punct de vedere energetic și își concentrează eforturile spre diversificarea surselor de energie, asupra resurselor locale și producției interne, inclusiv a cărbunelui și a energiilor regenerabile. Ponderea acestora va crește în continuare din proporția totală a energiei din țară. Turcia a deschis, de asemenea, licitații pentru energie solară și eoliană, pentru a maximiza utilizarea resurselor locale.

ondrej safarOndřej Šafář – Country Manager și Președintele Directoratului CEZ Romania

Inginer electrotehnist, doctor al Universității Tehnice din Praga, Ondřej Šafář este un bun cunoscător al piețelor de energie din Balcani. În ultimii 3 ani și jumătate, Ondřej Šafář a condus Sepaș Enerji, companie turcă membră a grupului CEZ, anterior coordonând operațiuni ale grupului in Bulgaria și România.

S-a alăturat echipei CEZ în aprilie 2004. În noiembrie 2005, lua drumul Olteniei pentru a se alătura colegilor din Grupul CEZ în România. În cadrul unui mandat de 7 ani, s-a ocupat de construcția propriu-zisă a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac, dar și de managementul facilităților de producere a energiei regenerabile – hidro și eoliană sau de coordonarea CEZ Vânzare.

Începând cu 1 august 2018, Ondřej Šafář a preluat activitatea CEZ in Romania, devenind noul Country Manager si Președintele Directoratului CEZ Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *