Regenerabilele joacă un rol din ce în ce mai important în mixul energetic european. Întrucât energiile regenerabile erau supuse unui sistem special de susținere, acesta a creat presiune asupra prețului energiei electrice, care a scăzut de-a lungul anilor în Europa începând cu 2008 și, deasemenea, a crescut volatilitatea produselor pe termen scurt. Această scădere a prețurilor de vânzare en-gros a dus la descurajarea investitorilor în unități noi, cu excepția noilor regenerabile subvenționate, iar România nu a fost o excepție în acest proces, susține Ondřej Šafář, directorul general al CEZ România.
”În ultimii doi ani, situația a început să se schimbe, prețurile energiei electrice au început să crească, în principal ca urmare a creșterii prețurilor certificatelor de CO2, deoarece centralele pe cărbune sunt unități de producție marginale. Situația este și mai evidentă în perioadele cu vânt scăzut, când este mai ieftin să imporți energie din străinătate decât să operezi centralele pe cărbune din cauza prețului certificatelor de CO2”, a declarat Šafář, citat de investenergy.ro.
”Din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și a dezvoltării tehnologiei, vom începe foarte curând să vedem noi dezvoltări eoliene, chiar și fără subvenții. În plus, companiile și clienții casnici vor produce o parte din consumul de energie la nivel local, motivați fiind atât de o abordare responsabilă față de mediu, cât și de rațiuni economice de a beneficia de o energie mai ieftină și dezvoltând o producție distribuită. Va fi o adevărată provocare pentru sectorul energetic să treacă prin această transformare cu succes din punct de vedere al securității energetice, precum și în ceea ce privește aspectele economice ale unei astfel de transformări”, a adăugat șeful CEZ România.