Organizațiile de protecție a mediului Greenpeace, Bankwatch, 2Celsius, WWF și Declic au trimis o scrisoare deschisă membrilor Parlamentului în legătură cu legea offshore privind exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Organizațiile atrag atenția că protecția mediului nu este o prioritate pentru parlamentari, iar în cazul unor accidente majore la operațiunile petroliere legislația este insuficientă. Un cadru privind siguranța operațiunilor petroliere offshore există din 2016, însă România se află în procedura de infringement pentru că nu a transpus corect anumite prevederi ale Directivei privind siguranța activităților offshore.
”Avem nevoie de o autoritate independentă și funcțională pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță. Această legislație trebuie să facă companiile pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate, dar și în cazul unor riscuri geologice (seismice)”, susțin ONG-urile.
Semnatarii scrisorii solicită parlamentarilor care au inițiat legea să organizeze o dezbatere extinsă cu societatea civilă și să prezinte public o analiză a impactului pe care îl va avea adoptarea proiectului de exploatare a gazelor fosile din Marea Neagră asupra mediului, economiei și obiectivului de neutralitate climatică, asumat de România prin Acordul de la Paris.
”România are nevoie și de un cadru ce vizează protecția mediului și siguranța operațiunilor offshore. Deși acest cadru există prin legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, transpusă în 2016, în prezent România se află în procedura de infringement INFR (2021) 2150 pentru că nu a transpus corect în legislația națională anumite prevederi ale Directivei privind siguranța activităților offshore (Directiva 2013/30/UE). În această directivă, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. România trebuie să se asigure că operatorii sunt bine finanțați, dispun de expertiză tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar. De asemenea, trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Această legislație trebuie să facă companiile pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate, dar și a unor posibile riscuri geologice (seismice) în cazul în care nu este realizată o analiză a ecosistemului submarin. Accidentele majore legate de operaţiunile petroliere și gaziere offshore pot avea consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, dar şi efecte negative semnificative asupra activităţilor economice de coastă, precum turismul de pe litoralul românesc”, se arată în documentul citat.