Acasă » Termo » Cogenerare » ONG-urile vor un plan de redresare mai drastic la CE Oltenia

ONG-urile vor un plan de redresare mai drastic la CE Oltenia

1 iunie 2021
Cogenerare
Gabriel Avăcăriței

Șase organizații de mediu solicită un plan de restructurare mai ambițios pentru Complexul Energetic Oltenia. Organizațiile argumentează într-un raport adresat oficialilor Comisiei Europene că planul de restructurare în forma actuală face România mai dependentă de combustibili fosili și împiedică tranziția justă a județului Gorj.

Votul final din Parlamentul European a stabilit că Fondul pentru Tranziție Justă nu permite „investițiile legate de combustibilii fosili” și condiționează finanțarea de adoptarea angajamentului de atingere a neutralității climatice până în 2050 la nivel național. În plus, informații recente din presă indică un angajament al României de renunțare la cărbune în 2032, în ciuda nevoii de eliminare a acestui combustibil până în 2030 pentru a respecta Acordul de la Paris.

Astfel, organizațiile CAN Europe, Greenpeace, Bankwatch și Europe Beyond Coal, cu sprijinul European Environmental Bureau și ClientEarth susțin că planul Complexului Energetic Oltenia (CEO) contravine condițiilor din Fondul pentru tranziție justă, normelor europene privind ajutoarele de stat și principiilor Pactului ecologic european.

Principalele critici aduse de organizațiile de mediu se referă la continuarea exploatării cărbunelui după anul 2030 și instalarea de noi capacități pe bază de gaze fosile care vor deveni active nerecuperabile și vor îngreuna tranziția energetică. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050, investițiile noi în exploatarea cărbunelui și gazelor fosile trebuie oprite acum. CEO nu numai că planifică noi investiții până în 2026, ci prevede și intensificarea emisiilor de carbon, în contextul creșterii accelerate a prețului certificatelor de carbon, susțin organizațiile de mediu.

Planul teritorial pentru tranziție justă a județului Gorj, care ar trebui depus în luna iunie, stă sub semnul întrebării pentru că nu există un plan de restructurare finalizat și aprobat pentru CEO. Comisia Europeană s-a implicat în gestionarea elaborării Planurilor teritoriale pentru tranziția justă în România și ar trebui să asigure buna guvernanță și coerența planurilor cu țintele climatice naționale și europene. Dacă Direcția Generală a Concurenței (DG Comp) permite planului de restructurare să păstreze energia pe bază de cărbune mai târziu de 2030 în timp ce crește activele de gaze fosile, aceasta ar submina sprijinul DG Regio și al DG Energy acordat autorităților din Gorj pentru a finaliza Planul pentru tranziție justă, mai subliniază organizațiile în raport.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *